Daling aantal besmettingen in provincie Utrecht zet door, R-getal op laagste niveau sinds juli

PROVINCIE UTRECHT - In de afgelopen dagen zijn 94.864 positieve coronatests geregistreerd. Dat is bijna 19 procent minder dan de week ervoor. Het is het laagste niveau sinds begin november in de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ook in de provincie Utrecht zet de daling van het aantal coronabesmettingen door. Bij het RIVM zijn afgelopen week 7.948 positieve tests gemeld tegen 9.649 in de week ervoor en 12.030 in de week daarvoor. De daling is dus iets minder sterk geworden in de afgelopen zeven dagen.
Minder corona in regio Utrecht
Kijkend naar het aantal gevallen per 100.000 inwoners zijn er in de Veiligheidsregio Utrecht minder coronagevallen vergeleken met regio's als Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, De Zaanstreek en Zeeland.
In Bunschoten en Amersfoort zijn relatief (per 100.000 inwoners) de meeste coronabesmettingen gemeld. In het zuiden van de provincie ging het juist wat beter.
Het percentage positieve testen was in de provincie Utrecht 21,4 procent. In de Utrechtse ziekenhuizen een dalende trend, blijkt uit het coronadashboard. Geen exact cijfer te melden van de bezetting op IC en in kliniek.
Sterfgevallen
Ook het aantal doden daalde deze week sterk. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat 322 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, tegen 445 in de week ervoor.
Het zogeheten reproductiegetal daalt naar 0,88, het laagste niveau sinds juli. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.
Ziekenhuizen en verpleeghuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Momenteel houden 2349 mensen met covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1754 coronapatiënten. Er werden weliswaar 209 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de afdelingen mochten verlaten daalde de bezetting toch.
Op de ic's liggen nu 595 ernstig zieke mensen met covid-19. Er werden 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's, maar doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten daalde de bezetting toch.
Omikron
Het RIVM verwacht dat het aantal positieve tests in de komende tijd weer stijgt door de omikronvariant. Daardoor "zal ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaan toenemen. Een stijging die de zorgcapaciteit mogelijk ruim kan overschrijden."
Minder mensen gaan naar een teststraat om zich te laten testen op een besmetting met het coronavirus. GGD'en voerden vorige week iets meer dan 380.000 testen uit, tegen ruim 450.000 een week eerder en meer dan 620.000 de week daar weer voor. Die tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,9 procent positief. Dat percentage is een record.
Boosterprikker
Van de ongeveer 12.000 mensen die zich via de website ggdreservisten.nl hebben aangemeld om te helpen bij de boosterprikcampagne, zijn er naar schatting ongeveer 2500 geschikt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Drie GGD'en hebben bekeken hoeveel van de mensen die zich hadden aangemeld daadwerkelijk geschikt zijn om mee te helpen. Dat bleken er ongeveer honderd per regio te zijn. Er zijn in totaal 25 regionale GGD-afdelingen in Nederland. Per regio kan het wel sterk verschillen hoeveel mensen inzetbaar zijn.
Ook gaan meerdere huisartsen ertoe over hun eigen patiënten een boosterprik te geven. Hierbij gaat het ook om mensen die te jong zijn om nu al door het RIVM uitgenodigd te worden. Voor zover bekend gebeurt dat steeds met instemming en ondersteuning van de regionale GGD. Maar de teugels voor de huisartsen worden voortaan wel wat aangehaald.
In de strijd tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus moeten alle volwassen Nederlanders voor het einde van januari een boosterprik hebben gekregen.
Coronareispas
Het Europese coronareisbewijs zal zonder boosterprik na negen maanden verlopen. De nieuwe beperkte geldigheidsduur geldt vanaf 1 februari, laat de Europese Commissie weten. Op een vaccinatie moet na een halfjaar in principe een booster volgen, stelde de Europese Commissie eerder voor.
De EU-lidstaten krijgen daarbovenop drie maanden respijt om iedereen een herhalingsprik te kunnen geven. De nieuwe regels voor het digitaal coronacertificaat (dcc) gaan ook niet in op 10 januari, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar op 1 februari. Laat gestarte landen als Nederland hebben zo wat meer tijd voor de boostercampagne.