Eenzame Kerst voor 25 bejaarde ezels uit Zeist: 'We proberen het wel een beetje leuk voor ze te maken'

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
ZEIST - Normaal gesproken is het rond Kerst erg druk bij de ezelopvang in Zeist. Maar vanwege de coronamaatregelen is de locatie sinds begin vorige maand gesloten voor bezoekers. De ezels gaan daarom een eenzame Kerst tegemoet.
Eenzame Kerst voor 25 bejaarde ezels uit Zeist: 'We proberen het wel een beetje leuk voor ze te maken'
Stichting Opvang De Ezelsociëteit zorgt voor zieke, verwaarloosde en bejaarde ezels. Veel mensen komen rond kerst vaak ook een kijkje nemen bij de opvang. "Het hele jaar kijken we uit naar kerst, dat is voor ons het hoogtepunt van het jaar", vertelt directeur Hans Signer. "Die sfeer missen we ontzettend en we merken aan de ezels dat zij het ook erg missen."
Het is duidelijk te merken dat de ezels van aandacht houden. Als je het hek eenmaal door bent, komen ze meteen op je af om aan je te snuffelen. "Je ziet dat ze er veel behoefte aan hebben. Ze komen gelijk om je heen staan, omdat jij nieuw bent. Dan denken ze: oh leuk, we hebben visite."
De Ezelsociëteit in Zeist.
De Ezelsociëteit in Zeist. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater

Vrijwilligers beschermen

De opvang is gesloten om de gezondheid van de vrijwilligers en het welzijn van de ezels te kunnen waarborgen, legt vrijwilliger Remco van de Weerd uit. "In deze coronatijd werken we natuurlijk met minder mensen, omdat je het contact ook tussen de vrijwilligers wil beperken. Er werken ook oudere vrijwilligers bij ons die we tegen corona moeten beschermen. Omdat het belangrijk is dat de ezels goed verzorgd worden, kunnen we het ons niet veroorloven dat de vrijwilligers ziek worden."
Ze komen gelijk om je heen staan, omdat jij nieuw bent. Dan denken ze: oh leuk, we hebben visite
Vrijwilliger Remco
Vrijwilliger Remco werkt al negen jaar bij de opvang en hoopt dat ze snel weer open kunnen voor bezoekers. "Het is een leuk dagje uit en we zijn toegankelijk voor iedereen. Ook voor mensen die weinig te besteden hebben, want de toegang is gratis. Je ziet niet zo vaak 25 ezels op één plek, waar je echt contact mee kunt maken. Want je kunt er tussen lopen en je mag ze mag aaien en borstelen. Dat gun je anderen ook. Je wordt er gewoon blij van, want het zijn hele lieve beesten."
De ezels van Ezelsociëteit.
De ezels van Ezelsociëteit. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De Ezelsociëteit bestaat inmiddels twintig jaar. Directeur Hans Signer is er al vanaf het begin bij de opvang betrokken. "Voor de ezels is het heel belangrijk dat we er zijn. Het zijn beesten die anders tussen wal en schip terecht komen. De meeste ezels die bij ons binnenkomen, hebben achterstallig onderhoud aan het gebit of de hoeven, zijn verwaarloosd of hebben medische klachten."
De opvang blijft voorlopig gesloten. De vrijwilligers proberen samen met directeur Hans zo goed mogelijk voor de ezels te zorgen en geven ze wat extra liefde en aandacht. "We proberen het wel een beetje leuk voor ze te maken, af en toe borstelen we ze. Maar ze krijgen nu niet de aandacht die ze gewend waren. Zodra we weer open gaan, moet het publiek het maar weer goed maken met ze."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.