Gelderland trekt zich terug uit project verbreding Rijnbrug, provincie Utrecht wil wél verder

© RTV Utrecht
RHENEN - De provincie Gelderland trekt definitief de stekker uit de verbreding van de Rijnbrug in Rhenen. De provincies Utrecht en Gelderland zouden de verbreding samen betalen, maar omdat de kosten veel hoger uitvallen dan was begroot, ziet de provincie Gelderland er van af.
De brug kent slechts één rijbaan in beide richtingen. Daardoor staat het verkeer regelmatig vast. Na onderzoek werd besloten om in beide richtingen een extra rijstrook toe te voegen. Een bestuursakkoord hierover werd ook door de provincie Gelderland getekend.

Stijgende kosten

"In plaats van 40 miljoen euro aan kosten komt er nog 30 miljoen euro bij. En aanvullende risico's zijn niet uit te sluiten. Provincie Gelderland heeft dat geld niet", schrijft de provincie in een schriftelijk bericht. "Bovendien vinden Gedeputeerde Staten een investering van 73 miljoen euro voor het verbreden van de brug niet in verhouding staan tot het resultaat."
De stijging van de kosten komt onder meer doordat materiaal en bouwkundig advies duurder is geworden. Drie bestaande brugpijlers zijn daarnaast niet stevig genoeg om meer verkeer te dragen. Deze moeten daarom verstevigd worden. Maar de belangrijkste toename komt door het meenemen van het budget voor de risico's en indexatie van de prijzen, meldde RTV Utrecht eerder.
De provincie Utrecht wilde graag door en ook bij de gemeenten in de regio hoopten ze dat Gelderland zou meebetalen. Maandag stuurde verschillende gemeenten en de regio's Foodvalley en Rivierenland nog een brandbrief in hoop de provincie over te halen. Het geld dat al was gereserveerd voor het project, wil de provincie Gelderland de 40 miljoen euro nu gebruiken om de files op andere manieren op te lossen.

Teleurgesteld

De Rhenense wethouder Hans Boerkamp baalt dat de provincie Gelderland zich terugtrekt. "Het bericht komt niet als een verrassing, maar we zijn wel behoorlijk teleurgesteld dat de provincie zich na al die jaren terugtrekt."
Boerkamp denkt dat het nog geen gelopen race is. "Wij gaan er nog steeds van uit dat de provincie Gelderland bijtrekt. Gedeputeerde Staten heeft dit besluit nu genomen, maar we hebben nog steeds Provinciale Staten die daarover moet besluiten. Dus daar hebben wij onze hoop nu op gevestigd", aldus de wethouder.

Provincie Utrecht zet door

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten dat de provincie Utrecht het Statenvoorstel voor de verbreding van de Rijnbrug doorzet "omdat ze uitvoering wil geven aan eerdere afspraken en besluiten."
Schaddelee: "Daarbij hopen we dat Gelderland in de verdere uitwerking van de grote woningbouwopgaven in de regio, aanleiding ziet om alsnog over de brug te komen. Verbreding van de Rijnbrug is immers randvoorwaardelijk voor een goede bereikbaarheid en leefbaarheid. Utrecht geeft met haar besluit de daarvoor noodzakelijke duidelijkheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.