Lekdijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen dicht voor motoren

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG/WIJK BIJ DUURSTEDE - De Lekdijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen wordt komende zomer in de weekenden afgesloten voor motoren. Dat hebben de verantwoordelijke wethouders besloten na overleg. Het gaat om een proef. Aanleiding voor de pilot is dat omwonenden al jarenlang klagen over ronkende motoren voor hun huis.
De Werkgroep Motoroverlast Amerongen (WMA) is blij met de proef. "We zijn blij dat de problemen serieus worden genomen en dat de gemeenten nu een plan hebben opgesteld om komende zomer een pilot te houden of een afsluiting helpt tegen de overlast", zegt Joris Versteeg namens de WMA.

Adhesiebetuigingen

De werkgroep verenigde zich anderhalf jaar geleden omdat veel inwoners van Amerongen klaagden over de vele motoren. "Veel mensen gingen in coronatijd extra motor rijden op de Lekdijk. De onvrede speelde al jaren, maar toen sloeg de vlam in de pan. Toen hebben we begin dit jaar een flyer in Amerongen verspreid om adhesiebetuigingen aan de bevolking te vragen."
Dat leverde volgens Versteeg honderden reacties op. "Dat waren soms hartverscheurende kreten, vaak van mensen die overwegen om te verhuizen en die niet meer op hun balkon kunnen zitten. Maar ook kasteel Amerongen dat klaagde over een permanente geluidsdeken boven hun tuin. Kortom, het leeft sterk in het dorp en we hebben begrepen dat dat ook zo is in Wijk bij Duurstede."

Nulmeting

Voordat de proef start, houdt de gemeente Utrechtse Heuvelrug een zogenoemde nulmeting. Dat doet de gemeente in samenwerking met Wijk bij Duurstede. "We willen bekijken wat voor een effect dat heeft op de leefbaarheid in het dorp Amerongen, maar ook in het omliggende gebied zoals rond de Amerongerwetering en de Langbroekerdijk", zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer.
Versteeg is blij met de proef, maar ziet de afsluiting niet als een oplossing voor alle problemen. "Deze afsluiting zal veel schelen, het zal bijvoorbeeld toertochten dwars door het dorp moeilijker maken. Maar er zijn nog andere wegen waarvoor we ons best gaan doen om het motorverkeer daar te beperken. Neem bijvoorbeeld de N225 die dwars door Amerongen gaat. We kunnen daar weliswaar geen sluiting bewerkstelligen, maar we kunnen wél pleiten voor een maximumsnelheid van 30 kilometer voor het stuk dat door Amerongen gaat", besluit Versteeg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.