Van kantoorbaan naar boot? Steeds meer mensen gooien het roer om: 'Doen waar je hart ligt, geeft zoveel energie'

AMERSFOORT - De Amersfoortse Jolande Drop werkte als manager in de welzijnssector, maar vlak voor corona gooide ze het roer om. Ze kocht een boot en organiseert nu scheepstochten en asverstrooiingen op het water. Bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum in Amersfoort zien ze door corona meer mensen die de bakens verzetten.
Jolande Drop kocht een boot die ze zelf leerde opknappen.
Jolande Drop kocht een boot die ze zelf leerde opknappen. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Wat een prachtige dag voor een tocht", zegt Jolande Drop met een grote glimlach op haar gezicht in de stuurhut. Behendig loodst ze haar boot, de Bolivar, over de Eem bij Soest. Het schip is een varend monument, gebouwd in 1928 in het Duitse Bremen. "Boten, water en met mensen, dat vind ik het allerleukste." In het voorjaar van 2019 kocht Drop de Bolivar. Ze zag geen toekomst in haar kantoorbaan als manager en het schip was liefde op het eerste gezicht.

Uitdaging

De boot was er slecht aan toe. Op veel plekken was het hout verrot. Er moest een hoop gebeuren om het schip varend te houden. Jolande Drop klopte aan bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum in Amersfoort. Een grote loods waar mensen een opleiding volgen tot houtbewerking en uiteindelijk leren om zelf een boot te bouwen. Drop vroeg of daar belangstelling was om de Bolivar op te knappen.
De Bolivar (links) vaart over de rivier de Eem bij Soest.
De Bolivar (links) vaart over de rivier de Eem bij Soest. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
In plaats daarvan kreeg zij de vraag of ze wilde leren hoe ze zelf haar boot zou kunnen restaureren. Hoewel ze geen enkele kennis had op technisch vlak, zag Drop het als een mooie uitdaging. Het Ambachtelijk Botenbouw Centrum bestaat sinds 2012. De loods waar gewerkt wordt is kleinschalig en biedt ruimte aan acht tot twaalf studenten per jaar in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Jolande Drop volgde een jaar lang met succes de opleiding tot botenbouwer. Dat werd betaald met de transitievergoeding van haar voormalige werkgever.

Pittig

"We zien nu heel veel jobchangers die iets met hun handen willen gaan doen. Dit is de perfecte plek om dat te doen", legt de oprichter van het opleidingscentrum, Frank Brouwer, uit. Sinds corona is de animo voor de opleiding merkbaar. Zo begeleidde Brouwer onlangs een piloot die door corona niet ingezet kon worden. Cursisten vinden zichzelf vaak opnieuw uit in de werkplaats, zegt Brouwer. Hij krijgt er energie van. "Omdat die mensen iedere dag weer iets nieuws leren en de momenten dat ze zich zelfzelf tegen komen ook op tafel durven te leggen."
In het botenbouwcentrum leert jong en oud het ambacht.
In het botenbouwcentrum leert jong en oud het ambacht. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Ook Jolande Drop kwam zichzelf tegen. De opleiding was pittig. Zeker voor iemand die, zoals Drop zelf aangeeft, moeite heeft met het werken op de milimeter. "Ik ben meer een sjoemelaar, maar daar word je echt getraind om heel nauwkeurig te werken." Die vaardigheid maakte wel dat ze er met succes in slaagde om haar boot, de Bolivar, te restaureren. Samen met vrienden, een stagiair en vrijwilligers van het botenbouwcentrum.
De bovenkant van de Bolivar werd bijna volledig gerestaureerd.
De bovenkant van de Bolivar werd bijna volledig gerestaureerd. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Ze organiseert normaal gesproken scheepstochten voor groepen, maar dat ligt nu stil vanwege de lockdown. Daarom is Drop sinds kort ook begonnen met asverstrooiingen. De opleiding tot botenbouwer was een sprong in het diepe maar ze kan het iedereen aanraden. Het is wat haar betreft nooit te laat om het roer om te gooien in het leven. Drop deed het op haar 55ste. "Om iets te doen waar echt je hart ligt, dat geeft zoveel energie."
Van kantoorbaan naar boot? Steeds meer mensen gooien het roer om

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.