Prijs voor dove schoonmakers in Mijdrecht: 'We kunnen onszelf zijn op het werk'

MIJDRECHT - Ewoud Hettema uit Mijdrecht heeft een bijzondere prijs gewonnen voor zijn schoonmaakbedrijf: de Raket Award 2021. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet om een inclusieve werkplek te creëren. Bij Hettema-Service werken meer slechthorenden en doven, maar ook mensen met een andere beperking zijn welkom.
Ewoud is zelf ook slechthorend en communiceert vooral in gebarentaal. Hij was totaal verrast toen hij hoorde dat hij de award had gewonnen, vertelt hij in het Medisch Centrum Vinkeveen.
Het was 's avonds laat, alle werknemers waren al naar huis. Ewoud en zijn team waren begonnen met stofzuigen, dweilen, wc's schoonmaken en telefoons boenen. "Wij doen gewoon ons werk, wij weten niet beter", vertelt Ewoud over het winnen van de prijs. "Ik had het dus ook helemaal niet verwacht." Hij is erg trots op zijn bedrijf. "We kunnen onszelf zijn op het werk en in onze eigen taal praten."
Inclusiviteitsprijs voor schoonmaakbedrijf uit Mijdrecht: 'Doofheid hoeft geen beperking te zijn'

De omgekeerde wereld

Na achttien jaar loondienst was Ewoud lange tijd op zoek naar een andere baan. Dat was destijds niet makkelijk. Bij alle banen moest je telefoneren. Op een dag kwam hij bij de hoortoestellenwinkel in Mijdrecht voor een nieuw gehoortoestel. "Ik zag dat het ontzettend druk was in de nieuwe winkel en ze wel wat hulp konden gebruiken", vertelt Ewoud. "Toen zei ik: kan ik je misschien helpen met schoonmaken?" En zo begon zijn schoonmaakbedrijf. "Heel mooi dat het ontstaan is in de hoortoestellenwinkel, nu ik dit zo vertel besef ik dit pas."
Inmiddels bestaat het bedrijf veertien jaar en zijn er elf mensen in dienst. Ook staan er nog tien vacatures uit, zo hard groeit het bedrijf. "Als er personeel bij ons komt solliciteren, zeg ik van tevoren nooit dat ik doof ben", vertelt Ewoud. "Ik heb zoiets van: je komt om schoon te maken en je moet mij gewoon accepteren zoals ik ben. Het gaat om de schoonmaakwerkzaamheden en niet om dat ik doof ben of een beperking zou hebben."
Bij het bedrijf werken dan ook slechthorenden, doven én mensen die wel kunnen horen. "Soms is het best lastig dingen uitleggen aan horend personeel. Zij hebben veel meer woorden nodig. Gebarentaal is veel visueler en duidelijker. Horende mensen moeten zich aanpassen aan ons bedrijf. Een beetje de omgekeerde wereld."
Bij het bedrijf werken slechthorenden, doven en mensen die wél kunnen horen.
Bij het bedrijf werken slechthorenden, doven en mensen die wél kunnen horen. © RTV Utrecht / Fenne van Loon

Mensen blij maken

Bij Hettema-Service is iedereen welkom, vertelt Ewoud. Met en zonder beperking. Sommige mensen hebben een uitkering en voor hen is het soms een hele stap om te gaan schoonmaken. Maar uiteindelijk hebben ze nu een fulltime baan en hoeven ze niet meer aan te kloppen bij het UWV."
Het schoonmaken vindt Ewoud ontzettend leuk om te doen. Ook stelt hij hoge eisen aan de schoonmakers. "De randjes van de vaatwasser worden met de tandenborstel schoongemaakt." Wel baalt hij dat sommige mensen een negatieve associatie hebben bij schoonmaken. "Mensen denken dat het stom werk is, of dat je er geen verstand voor nodig hebt. Ik denk dat ze het mis hebben. Het is ontzettend afwisselend werk met veel sociale contacten. Geen dag is hetzelfde." Vooral de sociale contacten zijn voor Ewoud erg belangrijk. "Je bent echt betrokken bij mensen. Soms kom je in diepe gesprekken terecht waarin je een luisterend oor kunt bieden. Dat vind ik heel mooi."

Toekomstplannen

Zoon Jordy is ook doof en helpt al van jongs af aan mee bij het bedrijf. Hij volgde de opleiding media en vormgeving en doet voor het bedrijf alles voor de social media. Hij zou het bedrijf later dan ook best wel willen overnemen.
De jury prees het bedrijf van zijn vader omdat iedereen meedoet op de arbeidsmarkt. En dat is precies waar Jordy graag nog meer mee wil doen. "Ik hoop dat onze klanten op deze manier ook kennis maken met doven, dat als er iemand bij hen wil werken ze denken: oh dat kan eigenlijk gewoon. Doofheid hoeft geen beperking of belemmering te zijn."
De coronaperiode heeft in dat opzicht ook positieve dingen opgeleverd, vertelt Jordy. "Tolken worden steeds meer ingezet en gebarentaal is dit jaar in Nederland erkend als officiële taal." Ook vader Ewoud ziet de toekomst positief tegemoet. Lachend: "In de volgende generatie heb je misschien wel een hologram waar je tegen gebaart."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.