Amersfoortse raad fel in Rusthof-debat: motie van afkeuring en treurnis voor wethouder en burgemeester

AMERSFOORT - Een meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad heeft vannacht ingestemd met een motie van afkeuring tegen verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen (VVD) en een motie van treurnis tegen burgemeester Lucas Bolsius vanwege hun handelen in het Rusthof-dossier. De raad noemt de conclusies van de Nationale Ombudsman de basis voor de moties en stelt dat het college in strijd met "goede informatieverstrekking" heeft gehandeld door "onjuiste en onvolledige" informatie te delen. De VVD, de afwezige Burger Partij Amersfoort (BPA) en Lijst Sanders stemden niet in met de moties.
Daarnaast sprak wethouder Kraanen aan het begin van het debat de verwachting uit dat begraafplaatsdirecteur Wilco Plaggenborg waarschijnlijk niet meer terugkeert op Rusthof. "Het herstel van vertrouwen is het belangrijkste dat er moet gebeuren. Ik kan mij niet voorstellen dat dat met de huidige directeur vaart zal krijgen", stelde hij.
Beschaamd vertrouwen
De directeur gaf op 11 september toestemming aan een zeskoppige spirituele groep om onderzoek te doen naar energieën van overleden personen op de Leusdense begraafplaats, waarvan de gemeente Amersfoort eigenaar is. Toen na een Wob-verzoek van RTV Utrecht bleek dat hij mails achter had gehouden over het contact dat hij met de spirituele groep had, werd hij bij een gemeentelijk integriteitsonderzoek begin deze maand op non-actief gesteld. "Als je vraagt om informatie, mag je erop vertrouwen dat je informatie krijgt. Alleen bij een enkele medewerker is dat vertrouwen ongelooflijk beschaamd", zei de burgemeester gisteravond.
Een meerderheid van de raad vond het kwalijk dat er pas naar aanleiding van een Wob-verzoek van RTV Utrecht informatie binnen de gemeente naar voren komt, die in eerste instantie niet door betrokken ambtenaren aan de Nationale Ombudsman voor zijn onafhankelijke onderzoek aangeleverd werden. "De gedragingen van deze ambtenaren rekent de ombudsman toe aan het college van burgemeester en wethouders. Daarmee komt de ombudsman tot de conclusie dat het college onjuiste en onvolledige informatie heeft verstrekt", concludeerde hij in een brief aan de gemeente.
Ook het college had dat liever anders gezien, maar stelt ook dat het niet zomaar in de mailboxen van haar ambtenaren gaat graven. "In eerste instantie vertrouw je je medewerkers", stelde wethouder Kraanen.
'Dit had nooit mogen gebeuren'
Voor het begin van de vergadering namen alle raadsleden een moment om stil te staan bij de impact van de gebeurtenissen voor de nabestaanden. Daarna volgde er een algemene deler toen de fracties en het college opeenvolgend stelden: "Dit had nooit mogen gebeuren."
"Er is maatschappelijke onrust gaande in onze stad", aldus CDA-fractievoorzitter Micheline Paffen-Zeenni. "Ik denk dat iedereen de pijn en frustratie voelt", stelt haar VVD-collega Maarten Flikkema. En SP-leider Marc Smits: "Het is vanavond onze taak om recht te doen aan die pijn, en die van de stad." Het is een greep uit de woorden van de Amersfoortse gemeenteraad die zich vanavond boog over de gebeurtenissen op Rusthof.
Herstel van vertrouwen
Een van de belangrijkste vragen van veel fracties ging over het herstel van vertrouwen in de gemeente. Burgemeester Bolsius en wethouder Kraanen lieten daarop weten dagelijks met het onderwerp bezig te zijn en iedere dag met nabestaanden over de gebeurtenissen te bellen. Ook wil de wethouder de verordening van Rusthof aanpassen om zo duidelijkere regels op te stellen over wat er wel en niet op Rusthof mag en kan. "Om ook te laten zien dat dit iets is wat we nooit hadden willen zien gebeuren."
Ook werden er door verschillende fracties vragen gesteld over waarom de gemeente weinig informatie over de gebeurtenissen deelde met nabestaanden, maar ook met de gemeenteraad. "Ieder stukje informatie levert weer andere vragen op", stelde de burgemeester. "Met die dilemma's hebben we continu keuzes moeten maken. In alle zorgvuldigheid die daarbij hoort."