Ministerie moet schadevergoeding betalen aan gedupeerde Stint-gebruikers en fabrikant

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
BILTHOVEN - De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet een schadevergoeding betalen aan de gebruikers van 'lichte' Stints met een elektromotor van 800 watt. Ook de Bilthovense fabrikant van de Stint heeft recht op in elk geval een gedeeltelijke vergoeding van de schade voor dat type Stint. Dat is de uitspraak van de bestuursrechter van de Raad van State. Het gaat om schade die zowel de gebruikers als de fabrikant leden toen de minister na het ongeluk in Oss in september 2018 besloot de Stint van de weg te halen.
In 2018 kwam de Stint in opspraak na een dodelijk ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen tussen de 4 en 8 jaar om het leven kwamen. Een ander kind en de begeleidster raakten zwaargewond. De minister besloot daarna dat de Stint niet meer de weg op mocht.
De Bilthovense fabrikant van de kar, de Brancheorganisatie Kinderopvang en een aantal kinderdagverblijven stapten naar de rechter omdat ze vinden dat de minister de Stint niet van de weg had mogen halen, zonder dat daar een schadevergoeding tegenover stond. De rechtbank oordeelde in maart 2021 dat de minister steken heeft laten vallen in 2011, toen er goedkeuring gegeven werd om de Stint toe te laten op de weg. Ook vond de rechter dat er een schadevergoeding betaald zou moeten worden aan de fabrikant en de Stint-gebruikers.
De minister was het daar niet mee eens. Ze zegt dat ze in 2011 alleen toestemming heeft gegeven voor de eerste variant van de Stint. De kar werd later aangepast en krachtiger en daar heeft de minister geen toestemming voor gegeven. Dat klopt, volgens de Raad van State, die de minister daarom geen schadevergoeding voor gebruikers van de 'zwaardere' Stints wil opleggen. Wel wil de bestuursrechter dat de minister in overleg gaat met deze gebruikers over een schadevergoeding, omdat zij niet wisten dat hun Stint officieel niet de weg op mocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.