Zeister partij neemt afstand van Holocaust-vergelijking en corona-uitspraken eigen fractievoorzitter

Carlo Fiscalini.
Carlo Fiscalini. © RTV Utrecht
ZEIST - De lokale partij Nieuw Democratisch Zeist (NDZ) neemt afstand van corona-uitspraken van haar eigen fractievoorzitter Carlo Fiscalini. In een lokale krant sprak hij onder meer over 'vaccin'-slachtoffers en op Twitter deelde hij een bericht waarin het coronabeleid wordt vergeleken met de Holocaust.
In de Tweet die Fiscalini deelde stond: "De les van Auschwitz is dat je niet moet wachten met verzet totdat de ovens staan". Partijgenoot Jan Bredius is niet blij met die woorden. "De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog onnodig en kwetsend zijn." Daarmee doelt Bredius op het feit dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorige week hoorde dat hij tweets moet verwijderen waarin hij coronabeleid met de Holocaust vergelijkt.
Niet alleen op Twitter sprak Fiscalini zich uit. Dat deed hij ook in de Nieuwsbode. De lokale krant maakte een pagina waarop alle Zeister fractievoorzitters een kerstboodschap konden schrijven. De tekst van Fiscalini luidde: "De zorg verder uitgehold, maar het geld anders besteed. Tweedeling. Onbegrip over de maatregelen. Gaan die nog wel over volksgezondheid? Of spelen andere zaken? Vragen op weg naar een tweede covid-kerst. Een échte kerst. 'Vrede op aarde'? Met tienduizenden 'vaccin'-slachtoffers?"
Ook van deze woorden neemt NDZ afstand. Jan Bredius, die samen met Fiscalini in de gemeenteraad zit, benadrukt dat zijn partij niet tegen vaccineren is. "Het zijn uitspraken van strikt persoonlijke aard. We onderzoeken de precieze omstandigheden waarin de uiting is gepubliceerd en welke gevolgen dat precies zal hebben."
Ondertussen zwijgt Fiscalini. RTV Utrecht heeft geprobeerd contact met hem op te nemen, maar zonder resultaat. Jan Bredius zegt dat zijn partijleider zich vorige week heeft ziekgemeld. Wat er precies met hem aan de hand is, is volgens Bredius privé.
Het fractievoorzitterschap van NDZ wordt voorlopig overgenomen door Bredius. De partij heeft in totaal drie zetels in de gemeenteraad. Eerder waren dat er nog vier, maar vorig jaar stapte raadslid Hannie van Kippersluis uit de partij en ging als eenmansfractie verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.