Man die meisje (16) neerstak in Montfoort kreeg 'opdracht van stem in hoofd', OM eist tbs met dwang

© Egberts Media
MONTFOORT - De maatschappij moet maximaal worden beschermd tegen de man die begin dit jaar in Montfoort een 16-jarige meisje uit IJsselstein met een groot mes neerstak, stelde officier van justitie vanochtend in de Utrechtse rechtbank. Het Openbaar Ministerie vindt dat bewezen is van poging tot doodslag en bedreiging en eist daarom tbs met dwangverpleging tegen de 36-jarige vluchteling uit Soedan die hier statushouder is.
Abulgasim O. had op het moment van het steekincident een psychose en is volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar. De officier vroeg de rechtbank om die reden hem van alle rechtsvervolging te ontslaan en eist daarom ook geen celstraf. Wel zou hij in totaal ruim een ton aan schadevergoedingen moeten betalen aan het neergestoken meisje, haar moeder en de vriendin die getuige was en ook werd achtervolgd.
Ik voelde iets in mijn rug en viel. Toen ik op de grond lag werd ik nog drie keer gestoken in mijn rug. Daarna ging hij achter mijn vriendin aan.
Slachtoffer

Groot mes

Op 10 januari fietsten twee meisje uit IJsselstein 's nachts rond 00.50 uur van de Parklaan naar de Wederiksingel in Montfoort. Zij hadden een avondje met vriendinnen zitten chillen en waren op weg naar huis. Langs de kant zagen zij een man staan met groot zilverkleurig slagersmes in zijn hand. Hij kwam op hen afrennen waardoor zij ieder een andere kant opgingen.
Later vertelde het neergestoken meisje aan de politie dat de man achter haar aankwam met het mes boven zijn hoofd. "Ik voelde iets in mijn rug en viel. Toen ik op de grond lag werd ik nog drie keer gestoken in mijn rug. Daarna ging hij achter mijn vriendin aan, verklaarde zij. Het slachtoffer bleef ondanks haar zware verwondingen bij bewustzijn en had de tegenwoordigheid van geest om zelf 112 te bellen.

Ternauwernood overleefd

Alleen dankzij intensieve medische hulp ter plekke en operaties in het ziekenhuis heeft het meisje het overleefd, stelde de officier van justitie. Het mes doorkliefde haar middenrif en miste op een haar na haar ruggenwervel. Een van haar nieren moest worden verwijderd en zij hield grote littekens over aan de verwondingen en de zware operaties die zij moest ondergaan. Naast de fysieke impact, zijn ook de psychische gevolgen enorm.
Het andere meisje zag hoe haar vriendin werd aangevallen en gilde heel erg hard. De man met het mes rende vervolgens op haar af. Het meisje holde in de richting van een man en vrouw die op straat wandelden. Zij hoorden het meisje schreeuwen dat zij 112 moesten bellen, omdat een man had gestoken. Maar toen richtte de verdachte zich ineens op het stel en moesten ook zij rennen voor hun leven.
Ik hoorde stemmen gillen in mijn hoofd en geluiden over de oorlog en dingen die ik heb meegemaakt. Ik kreeg opdracht naar buiten te gaan en kwaad te doen.
Verdachte

Stemmen in hoofd

De politie was snel ter plaatste en zag Abulgasim O. met blote voeten op straat lopen met een groot slagersmes in zijn hand. Nadat zijn aanhouding verklaarde hij dat hij het meisje drie keer in haar rug had gestoken en dat een stem in zijn hoofd hem opdracht had gegeven om kwaad te doen. Verder kon hij zich niets van het steekincident herinneren.
In de rechtbank vertelde O. dat hij de avond voor het incident angstig en moe was. Hij was even gaan liggen, maar schrok wakker door een nachtmerrie. "Ik hoorde stemmen gillen in mijn hoofd en geluiden over de oorlog en dingen die ik heb meegemaakt. Ik kreeg opdracht naar buiten te gaan", verklaarde hij. Hij zag een meisje gillend wegrennen, maar van de rest zou hij zich niet bewust zijn geweest. Tot de politie hem aanhield had hij rondjes gerend rond de flat waar hij woonde, zei hij.
De verdachte kwam in 2019 naar Montfoort, na met zijn ouders, broertjes en zusjes te zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en vervolging in Soedan. Tijdens de vlucht werd zijn vader vermoord en verloren hij en zijn twee kleine broertjes hun moeder uit het oog. Zij kwamen er alleen voor te staan in een vluchtelingenkamp in Egypte, tot het moment dat hij asiel kreeg in Nederland.

Schadevergoedingen

De meisjes waren in verband met hun privacy zelf niet in de rechtbank aanwezig, maar volgden de zitting via skype. Uit hun vooraf opgenomen verklaringen kwam naar voren hoe groot de impact voor hen is geweest en dat vooral het neergestoken meisje er ook in de toekomst veel last van zal houden.
Omdat het ook het leven van haar moeder langdurig zal beïnvloeden, werd ook voor de moeder een schadevergoeding geëist. Namens het neergestoken meisje eiste advocaat Korver 81.000 euro en namens haar moeder 17.500 euro. De vriendin eist bijna 11.000 euro. Als de rechtbank die bedragen toekent, schiet de Staat dat geld voor.
De slachtoffers vroegen ook aandacht voor de opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Nederland. Uit nieuwsberichten maakten zij op dat het vaak misgaat met getraumatiseerde mensen uit oorlogsgebieden. Ze vroegen zich af waarom deze mensen in gewone woonwijken worden ondergebracht.

Tbs met dwang of voorwaarden

De psychiater, psycholoog en reclassering adviseren tbs met voorwaarden voor de verdachte. Na een periode in een gesloten kliniek zou hij dan ambulant verder worden behandeld. Maar volgens de officier van justitie zijn de risico's op herhaling veel te hoog als hij niet langdurig en intensief in een beveiligde kliniek wordt behandeld. Om de samenleving maximaal te beschermen zou tbs met dwang daarom de enige verantwoorde optie zijn. Ook om problemen te voorkomen als O. eventueel tot ongewenst vreemdeling wordt verklaard.
Volgens zijn advocaat Hoens was O. er tijdens het steekincident met zijn hoofd niet bij en gebeurde het in een plotselinge gemoedsopwelling. Hij zou in het kader van een zorgmachtiging prima in de reguliere GGZ kunnen worden behandeld, bij voorkeur in de kliniek Veldzicht waar ze gespecialiseerd zijn in cliënten met een andere culturele achtergrond en taal.

Excuses

O. is erg gemotiveerd is en wil pas vrijkomen als zijn psychische problemen zijn opgelost, zei zijn advocaat. Tijdens de zitting werd het de verdachte meerdere keren teveel en bood hij de slachtoffers excuses aan. Hij zei herhaaldelijk dat hij niet begreep waarom hij zoiets afschuwelijks had gedaan. "Ik wens het allerbeste voor de slachtoffers, doe mijn best goed behandeld te worden. Ik volg de artsen", zei hij aan het slot van de zitting.
In verband met de feestdagen doet de rechtbank pas over drie weken uitspraak, op dinsdag 11 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.