College doet voorstel voor meer voetgangersgebieden en autoluwe straten in Utrecht

© Tobias Bos
UTRECHT - Het Utrechts college wil meer voetgangersgebieden en autoluwe straten in het centrum van de stad. In een voorstel aan de gemeenteraad moeten de Servetstraat, Zadelstraat, Buurkerkhof, Hollandse- en Vlaamse Toren, Vredenburgkade en de Rijnkade defintief tot voetgangersgebied gemaakt worden.
Om tot het voorstel te komen werden omwonenden en ondernemers om hun mening gevraagd. In totaal reageerden 200 mensen, wat voor tegengestelde reacties zorgde: "Zo nemen mensen het geven van meer ruimte voor voetgangers, wandelaars en winkelend publiek als belangrijk pluspunt en zijn mensen blij dat de fietsenstallingen in het gebied goed bereikbaar blijven", schrijft het college.
"Tegelijkertijd zijn er mensen die liever in meer straten altijd zouden kunnen fietsen en bang zijn dat ze te veel moeten omfietsen. Ook zijn er zorgen over fietsers in de ochtend op drukke dagen nu fietsers tot 12:00 uur zijn toegestaan", vervolgt het college.
De Neude, Schoutenstraat, Ganzenmarkt, Korte Minrebroederstraat, Oudkerkhof en een deel van de Annastraat zijn momenteel ook voetgangersgebied. Deze straten moeten in het voorstel van de raad autovrij worden, waardoor fietser dus nog wel welkom zijn. Nu zijn deze straten nog tijdelijk voetgangersgebied.
Begin juli vorig jaar werden de voetgangersgebieden tijdelijk uitgebreid zodat voetgangers meer afstand konden houden vanwege het coronavirus. Als de raad met het voorstel akkoord gaat, wordt de tijdelijke situatie dus definitief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.