Taakstraf voor onruststokers uit Lopik: 'Ik wilde echt niet mijn eigen dorp in de fik steken'

LOPIK - De rechter heeft een taakstraf van 50 uur opgelegd aan drie verdachten vanwege opruiing. De politie pakte de verdachten op in Lopik, nadat ze in WhatsApp-groepen hadden opgeroepen om onrust te stoken in het dorp.
De arrestanten worden verdacht van opruiing en het aansporen tot geweld. Drie mannen van 28, 31 en 46 jaar stonden vandaag voor de rechter tijdens een snelrechtzitting. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van zes weken waarvan drie weken voorwaardelijk. De officier van justitie tilde zwaar aan de opruiende teksten en afbeeldingen die rondgingen.
Iemand in de WhatsApp-groep vraagt of er molotovcocktails meegenomen moeten worden. Waar zit de grap?
Rechter
"Dit gebeurde tegen de achtergrond van de rellen die kort daarvoor in Rotterdam plaatsvonden. Dit soort rellen veroorzaken angst bij buurtbewoners en hulpverleners en kunnen maatschappij-ontwrichtend werken." Half november braken op meerdere plaatsen in het land ongeregeldheden en rellen uit. In Rotterdam schoten in het nauw gedreven politieagenten gericht met hun vuurwapen. Ook in Lopik was het onrustig.
Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik zei eerder tegen RTV Utrecht dat het "oproepen tot geweld ontoelaatbaar is". De verdachten zelf toonden berouw tijdens de zitting, maar vonden ook dat de berichten niet te serieus genomen moesten worden. De 31-jarige oprichter van de WhatsApp-groep 'Lopik in opstand' zei nooit de intentie gehad te hebben om tot geweld over te gaan. "Ik wilde echt niet mijn eigen dorp in de fik steken".

Grap

Ook de andere twee verdachten gebruikten woorden van die strekking. Een van hen stuurde de tekst "gasbus open draaien en aansteeke" in de WhatsApp-groep. De oudste verdachte stuurde tips over hoe de politie aangevallen zou kunnen worden met de tekst "met volle tegels dr op natuurlijk". Volgens de mannen waren de berichtjes slechts bedoeld "om te geinen". De rechter zag er de lol niet van in. "De maandag ervoor zijn er charges uitgevoerd in Lopik. Iemand in de WhatsApp-groep vraagt of er molotovcocktails meegenomen moeten worden. Waar zit de grap?"
De advocaten van de verdachten hekelden tijdens de zitting vooral de strafeis van het Openbaar Ministerie. Celstraffen voor opruiing terwijl een taakstraf gangbaar is voor dit misdrijf. "Het OM moet nu vanwege wat er gebeurt in het land niet ineens in een kramp schieten. Hier past echt geen gevangenisstraf", betoogde advocaat Daniël Kops. De rechter ging ook niet mee in de strafeis en legde alledrie een taakstraf op van 50 uur. Bovendien mag het drietal tijdens de jaarwisseling tussen 20.00 uur 's avonds en 08.00 uur de volgende morgen niet buiten komen.