Welke supermarkten in jouw woonplaats zijn open tijdens Kerst?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Toch de kaneelstokjes vergeten of nog even snel een extra fles wijn inslaan vlak voor het kerstdiner? Bij zo'n 44 procent van de supermarkten kun je op Eerste Kerstdag terecht voor je boodschappen. In de provincie Utrecht komt dat neer op 101 supermarkten. Op Tweede Kerstdag lijkt boodschappen doen eerder regel dan uitzondering: zo'n acht op de tien winkels zijn dan 'gewoon' geopend.
Dat steeds meer grootgrutters tijdens de feestdagen de deuren openen, lijkt een trend. Vorig jaar was 40 procent van de supermarkten op Eerste Kerstdag geopend en vijf jaar geleden slechts 20 procent, zo blijkt uit cijfers van de website Openingstijden.nl.
Wel zijn er sterke regionale verschillen. Op Eerste Kerstdag zijn in de gemeente Houten en Nieuwegein verreweg de meeste supermarkten open, namelijk 75 procent. Op de tweede plaats staat Utrecht met 71 procent. In Amersfoort kun je bij 64 procent van de supermarkten terecht.
In de gemeenten Stichtse Vecht, Eemnes, Bunschoten, Woerden, De Bilt, Leusden, Renswoude, Woudenberg, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede doen inwoners er goed aan de voorraadkast nog een keer goed te checken, hier blijven op Eerste Kerstdag de supermarkten dicht. Op Tweede Kerstdag ziet het er heel anders uit. Dan blijven alleen de supermarkten in Bunschoten en Woudenberg gesloten.
Bekijk op de kaart hieronder hoeveel supermarkten er in jouw gemeente open zijn tijdens de feestdagen.
Of een supermarkt open gaat hangt sterk af van de keten waar de supermarkt onderdeel van is. Vomar-supermarkten (91 procent) blijven relatief het vaakst open. Ook Albert Heijn (63 procent) en Jumbo (51 procent) zijn vaak open. Budgetsupermarkten zoals de Aldi (16 procent), Lidl (12 procent) en Nettorama (3 procent) zijn juist relatief vaak gesloten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.