Utrecht waarschuwt dat druk op boa's te groot wordt

© ANP
UTRECHT - In Utrecht komen steeds meer meldingen binnen waarmee boa's aan de slag moeten, terwijl het aantal boa's zelf amper stijgt. Dat zegt burgemeester Sharon Dijksma. Volgens de burgemeester moeten er daarom prioriteiten worden gesteld.
Het aantal meldingen dat bewoners doet, nam jaarlijks met ongeveer 30 procent toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om meldingen van parkeeroverlast, afval, vuurwerk en drugs. Meldingen van overlast door lachgas namen zelfs nog sneller toe.
Ook de politie heeft te maken met capaciteitsproblemen. Daardoor worden boa's vaak gevraagd om te ondersteunen bij demonstraties, grote evenementen en verkeerscontroles. Daar kwam de afgelopen twee jaar het handhaven van de coronamaatregelen nog bij.

Toename verwacht

Dijksma verwacht dat het aantal meldingen ook de komende jaren blijft toenemen. Dat komt deels vanwege de groei van de stad en deels doordat mensen sinds corona vaker gebruikmaken van bijvoorbeeld parken.
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben in het nieuwe regeerakkoord een bedrag van 1 miljard euro voor de rechtsstaat opgenomen. Dijksma is daar blij mee, maar heeft ook een boodschap. "Mijn oproep is: zorg dat dit gel ook naar uitvoering, naar onze mensen die de ogen en oren op straat zijn gaat."

Agressie tijdens werk

Want ze ziet dat de handhavers nu het nodige voor hun kiezen krijgen. "De mannen en vrouwen van handhaving doen belangrijk werk voor ons allemaal. Ze houden de stad veilig en schoon. Zij verdienen onze waardering en respect. Steeds vaker krijgen handhavers te maken met agressie tijdens hun werk. Dat is echt onacceptabel."
In Utrecht heeft het college van burgemeester en wethouders in het handhavingsprogramma voor 2022 vastgesteld aan welk soort meldingen prioriteit wordt gegeven. Daarin worden onder meer de aanpak van ondermijnende criminaliteit, het dumpen van afval en de aanpak van huisjesmelkers benoemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.