Kans op sneeuw in provincie Utrecht op Eerste Kerstdag: 'Maar onzekerheden zijn groot'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wat voor weer is het met Kerstmis? Gaat het sneeuwen, wordt het glad? Een rondje langs de deskundigen.
"Koude en zachte lucht blijft over ons land heen schuiven en dat wordt spannend richting Kerstmis. Zoals ik het nu zie komt die grens precies boven Midden-Nederland te liggen en is daar ook de grootste kans op sneeuw", zei weervrouw Margot Ribberink vanmorgen op Radio M Utrecht. Ook het KNMI spreekt van een grens tussen koude en zachte lucht boven ons land op Eerste Kerstdag. "Nabij deze grens is er een kans op winterse neerslag. De verschillen tussen noord en zuid kunnen vrij groot zijn."

Grote onzekerheid

Weer.nl verwacht dat tijdens de kerstdagen plaatselijk wat sneeuw kan vallen, al is nog niet helemaal duidelijk hoeveel. In een strook over het midden van het land zou het 1 tot 3 centimeter kunnen zijn, maar er zijn ook weermodellen die met nauwelijks neerslag komen. "In het noorden zou het zelfs een beetje kunnen opklaren. Daar lijkt het in de nacht naar Tweede Kerstdag dan ook het koudst te worden. Het kan er plaatselijk meer dan 5 graden vriezen. In het zuiden blijft het boven nul."
"De weermodellen laten grote onzekerheid zien met de grens tussen zachte koude lucht pal boven Nederland", stelt Weerplaza. Het bureau ziet ook mogelijkheden voor sneeuw. De kans op neerslag op Eerste Kerstdag wordt ingeschat op 50 procent, de kans op sneeuw is 25 procent. In Midden-Nederland is een sneeuwpluim te zien op de weerkaarten.
© Weerplaza
Weeronline verwacht grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. "Eerste Kerstdag kan regionaal wit starten. Hoe het weer op de dag verloopt is nog vrij onzeker, maar er is overdag kans op winterse neerslag. In Zuid-Nederland valt de neerslag waarschijnlijk voornamelijk als regen bij temperaturen ruim boven het vriespunt. In Noord-Nederland is het ook grote delen van de dag droog met mogelijk ook ruimte voor de zon. De maxima lopen uiteen van 0 graden in Groningen, Friesland en Drenthe tot +6 in Zeeland en Zuid-Limburg."

IJzel

Op Tweede Kerstdag begint de zachte lucht vanuit het zuiden weer terrein te winnen. "Dit kan opnieuw winterse neerslag opleveren, naast (natte) sneeuw is ook kans op ijzel", meldt Weeronline. "Vanuit het zuidwesten gaat de neerslag steeds meer over in regen. In Zuid-Nederland kan het zo'n 7 graden worden. In Noord-Nederland ligt de temperatuur lange tijd rond of net onder het vriespunt. Eind van de dag kan het kwik oplopen naar 2 graden."

Na Kerstmis

Na Kerst is er dagelijks kans op regen, maar wel lijkt de zon vanaf dinsdag iets meer ruimte te krijgen. Daarbij komen de maxima van noord naar zuid uit op 6 tot 10 graden.
Er is grote kans dat Oud en Nieuw zachter dan normaal verloopt. "De kans is zelfs zo'n 80 procent op temperaturen rond 10 graden. Of het precies tijdens de jaarwisseling ook regent is op deze termijn natuurlijk nog niet te zeggen", stelt Weeronline.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.