Minister naar onderwijsmanifestatie Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is woensdag aanwezig bij de manifestatie tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. In Nieuwegein worden duizenden mensen uit het onderwijs en vertegenwoordigers van de brancheorganisaties en belangenorganisaties verwacht die zich verzetten tegen de kabinetsplannen.
Diverse belangengroepen in het onderwijs debatteerden dinsdag in Den Haag met politici over de voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen euro. Het gevolg daarvan is volgens de belangengroepen dat er 6000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan.
"Een fatale vergissing", noemt Kete Kerverzee, voorzitter van de PO-raad, het kabinetsvoorstel. Wim Blok van de VO-raad voegt daaraan toe: "Iedereen is het erover eens dat er efficiënter met de middelen omgegaan moet worden in het passend onderwijs, maar dat bereik je niet met deze bezuinigingen."
Een woordvoerder van Ouder Platform VG merkt overigens op dat nog bijna geen ouders met kinderen die passend onderwijs nodig hebben, op de aangekondigde bezuinigingen hebben gereageerd. Passend onderwijs is voor leerlingen die in het primair of voortgezet onderwijs extra aandacht nodig hebben. Dat kan zijn omdat zij bijvoorbeeld dyslectisch zijn, lijden aan ADHD of medicijnen nodig hebben.

LINKS

Vooral uit de linkse hoek klinkt de roep om af te zien van de voorgenomen bezuinigingen. Onder meer SP, GroenLinks en ChristenUnie denken dat de gevolgen van het kabinetsvoorstel voor leerlingen en scholen niet voldoende in kaart zijn gebracht. Volgens de PvdA zijn de voorgenomen maatregelen "snel en bot, terwijl tijd en expertise gewenst zijn".
Het CDA vindt dat angst in het debat een slechte raadgever is en roept iedereen op mee te denken. "Maar er moet wel iets gebeuren in het passend onderwijs", stelt de partij. De VVD sluit zich aan bij coalitiepartner CDA en denkt dat veel tegenstanders van de bezuinigingen zich "ideologisch laten misbruiken in verkiezingstijd".
De partij doelt daarmee op de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.