UMC mag toch speciale hartoperaties doen

UTRECHT - Het UMC krijgt toch een vergunning van Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor het uitvoeren van hartklepoperaties via een katheter. Afgelopen zomer viel het UMC nog buiten de lijst met vergunninghouders.
Toenmalig minister Ab Klink selecteerde destijds vijf ziekenhuizen op basis van een advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het UMC zat toen niet bij die ziekenhuizen en tekende met acht andere ziekenhuizen bezwaar aan.
De bezwaarschriftencommissie van het ministerie zegt dat het advies van de inspectie "gebrekkig" tot stand is gekomen en in strijd is met het zorgvuldigheidsbeginsel. Zij heeft de meeste bezwaren gegrond verklaard. Uiteindelijk mogen elf ziekenhuizen de hartoperatie gaan uitvoeren.

CONDITIE

De nieuwe behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen is er vooral voor patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep.
De schatting is dat er op korte termijn jaarlijks 550 zogenoemde transcatheter hartklepinterventies nodig zijn. Het minimum per ziekenhuis is vijftig operaties per jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.