Hoe voorkom je een omikron-Kerst? 'Met gourmetten zit je wel echt dicht bij elkaar'

© GGD regio Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Geen gourmetstel delen met mensen uit een ander huishouden, sowieso afstand houden natuurlijk én een raampje open. Putri Hintaran, arts infectieziektebestrijding van de GGD regio Utrecht, geeft graag tips hoe je zo veilig mogelijk Kerst kunt vieren.
"Alles staat in het teken van de boostercampagne", begint Hintaran, "en vaccineren is ook belangrijk, maar we kunnen ook zelf wat doen tegen die super besmettelijke omikronvariant." De GGD verwacht dat omikron rond de jaarwisseling al de meest voorkomende coronavariant zal zijn. "Zo snel gaat dat."
Tijdens Kerst 2020 was het vanzelfsprekend om op kwetsbare mensen te letten, toen was er nog geen vaccin beschikbaar. "Je merkt dat als mensen gevaccineerd zijn, dat die andere maatregelen een beetje verslonzen." Hintaran wil meegeven dat mensen zelf ook wat kunnen doen om de rondgang van het virus te beperken tijdens de feestdagen.
Het uitgangspunt blijft om met zo min mogelijk mensen bij elkaar te komen. Met de feestdagen is de richtlijn wel wat versoepeld: van maximaal twee gasten per dag naar vier. "Het is nog steeds beperkt. Het is een nieuwe richtlijn omdat mensen hoe dan ook samen gaan komen. Met het oog daarop tolereer je dat je op een dag met meer mensen mag samenkomen. Het advies is nog steeds om geen hele grote kerstfestiviteiten te houden."

Meer testen rond de feestdagen

De GGD ziet dat mensen bewust zijn van de gevaren van het virus. Hintaran: "We zien, en dat zagen we vorig jaar ook, dat het aantal testen bij ons toeneemt in de aanloop naar de feestdagen. Ook omdat mensen de zekerheid willen hebben dat ze het virus niet bij zich dragen."
En dan is er nog de omikronvariant. "Dat is echt iets anders", zegt Hintaran. "En echt iets waar we ons zorgen over maken." De omikronvariant is extra besmettelijk, al lijkt het er wel op dat de ziekteverschijnselen milder zijn. Maar de arts infectieziektebestrijding waarschuwt dat het te vroeg is voor optimisme: "Dat is een eerste aanwijzing. En dan heb je de wet van de grote getallen: als er veel mensen besmet raken komen er ook veel echt zieke mensen bij."
Hoewel testen belangrijk is, vooral bij klachten, biedt het geen garantie. In een uiterste geval kan je 's ochtends nog negatief testen, maar 's middags al positief zijn en dus besmettelijk. "Testen is ook niet 100 procent zeker, de regel is anderhalve meter afstand als je niet uit hetzelfde huishouden komt. Probeer niet te dicht bij elkaar in de buurt te komen."
Waar je ook rekening mee moet houden: de jaarwisseling volgt vrij snel na Kerst. Hintaran: "Als je met een groep bij elkaar komt tijdens Kerst, is de kans groter dat je het virus oploopt." Met de incubatietijd kan het zo zijn dat je nog geen klachten hebt tijdens de jaarwisseling, maar wel besmettelijk bent.

Gourmet, fondue of steengrill?

Mag het gourmetstel van zolder gehaald worden? Als die binnen het eigen huishouden gebruikt wordt wel, maar met gasten is dat lastig. "Je zit wel echt dicht bij elkaar, je kan niet echt afstand houden. Hetzelfde geldt voor fondue en steengrillen."
Toch heeft gourmetten ook een coronavoordeel: er gaat vaak een raam open voor ventilatie. "Het is echt een beetje passen en meten wat kan en mag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.