Raad Amersfoort stemt voor nieuw stadhuis ondanks zorgen over prijskaartje van 108 miljoen euro

Impressie van het nieuwe stadhuis in Amersfoort.
Impressie van het nieuwe stadhuis in Amersfoort. © Kraaijvanger Architects
AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort is gisteren akkoord gegaan met de bouw van een nieuw stadhuis met een prijskaartje van 108 miljoen euro. Het project zou in de originele plannen nog 75 miljoen euro gaan kosten.
Wethouder Stegeman maakte in oktober bekend dat het project duurder zou uitpakken. Dat was volgens hem nodig omdat het pand duurzamer wordt dan eerder bedacht en er extra ruimte komt voor maatschappelijke organisaties. Zo krijgen het UWV, Stadsring51 en Indebuurt033 een plek in het 'Huis voor de Stad'.
In november bleek er al veel verzet onder de oppositiepartijen tegen de kosten van het nieuwe stadhuis. En gisteravond bleek dat de oppositie niet van mening was veranderd. Menno Fousert van oppositiepartij Amersfoort2014 (drie zetels): "Deze investering klinkt door in de generaties na ons. Zij zullen ook betalen voor dit stadhuis." Zijn partij is voor een renovatie van het bestaande stadhuis.
Raadslid Marc Smits maakte zich namens de SP (2 zetels) zorgen dat de gemeente vanwege het nieuwe stadhuis in de toekomst moet bezuinigen op sociale voorzieningen. Ook andere oppositiepartijen waren tegen. Het verzet bleek niet genoeg om het plan te laten afketsen. Uiteindelijk waren 22 raadsleden voor het ontwerp van het nieuwe stadshuis, en 16 tegen.