Tussen magisch realisme en surrealisme: een nieuwe Dali in Soest...?

Peter van Oostzanen in zijn atelier, winkel en cursusruimte
Peter van Oostzanen in zijn atelier, winkel en cursusruimte © RTV Utrecht
SOEST - In zijn atelier in Soest, is kunstschilder Peter van Oostzanen bezig een nieuw doek op te zetten. "Het is een heel proces zo'n schilderij maken, je gaat verschillende fases door alsof je op een reis bent", aldus Peter. In het atelier staan wat van zijn schilderijen opgesteld. Een achtergelaten auto in een leeg landschap, een houten weg die in de lucht lijkt op te lossen, een dansend paar in een woestijn, circusachtige figuren. Het lijken voorstellingen die net niet kloppen met de realiteit. "Mijn werk zit tussen magisch realisme en het surrealisme in", vertelt Peter.
Kunstschilder Peter van Oostzanen

ongeluk

Kunst en schilderen interesseerde Peter al van jongs af aan. Beide ouders namen hem mee naar musea en schilderswinkels. Zijn werk werd decorateur. Toen hij een ongeluk kreeg hield hij daar hersenletsel aan over waardoor zijn hele wereldbeeld veranderde. Peter: "Ik zag een hele rare wereld, een echte maar toch niet echte wereld en dat voelde heel raar. Dat vreemde gevoel, daar ben ik mee gaan schilderen. Ik had toen ook veel tijd doordat ik moest revalideren en het was fijn om iets te doen te hebben. Dus dat viel mooi samen. Had ik dat ongeluk niet gehad dan had ik nooit op deze manier gaan schilderen."

droom

Peter heeft grote voorbeelden zoals Karel Wilink en Salvador Dali. "In Amersfoort waar ik vroeger op school zat had je zo'n posterwinkel waar ik als kind altijd langs liep en daar hing dan zo'n poster van Dali in de etalage en ik weet dat ik dat toen al helemaal geweldig vond. Dali haalde zijn inspiratie uit zijn droomwereld en ik heb mijn inspiratie gehaald uit die periode in mijn leven dat ik van die rare waarnemingen had na mijn ongeluk."
Een van de schildereijen van Peter dat in het Musiom te zien is
Een van de schildereijen van Peter dat in het Musiom te zien is © Peter van Oostzanen
Peters werk is zodra de musea weer open gaan t/m 10 april 2022 te zien in de groepsexpositie 'Lage landen en de zee', in het Musiom in Amersfoort.
Peter: "Een schilderij maken is een heel proces met allerlei fases waar je doorheen moet."
Peter: "Een schilderij maken is een heel proces met allerlei fases waar je doorheen moet." © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.