Opnieuw verwarring door sluiting priklocaties: mensen staan voor dichte deur in Utrecht

Lange rijen bij de Utrechtse Jaarbeurs
Lange rijen bij de Utrechtse Jaarbeurs © Ingezonden foto
UTRECHT - Het sluiten van vaccinatielocaties door de GGD heeft vanmorgen opnieuw verwarring veroorzaakt. In Utrecht stonden verschillende mensen voor een dichte deur omdat de priklocatie waar zij een afspraak dachten te hebben, inmiddels gesloten is. De GGD in Utrecht noemt het "uiteraard heel vervelend" en zegt dat mensen zijn gebeld maar dat het niet gelukt is iedereen te bereiken.
De GGD heeft tijdelijk 21 van de 29 priklocaties in de provincie gesloten om efficiënter te kunnen vaccineren. Voor sommige mensen betekent dit dat hun afspraak moest worden verzet, maar dat bericht is niet bij iedereen goed aangekomen. Eerder deze week bleek ook een echtpaar uit Driebergen een afspraak te hebben op een inmiddels gesloten locatie. Zij kunnen nu pas volgend jaar hun booster halen.
En vanmorgen was er dus opnieuw verwarring, nu bij de vaccinatielocatie op de 't Goylaan in Utrecht, waar verschillende mensen voor een dichte deur stonden. Een van hen was Miranda. Zij en haar man, die slecht ter been is, waren juist zo blij dat ze een afspraak dicht bij huis hadden. De teleurstelling was dan ook groot toen ze vanochtend merkten dat ze voor niets waren gekomen. Ze was ook niet de enige; tegelijk met het Utrechtse echtpaar stond nog een aantal mensen op de stoep.

'Niets gehoord'

Volgens de GGD ging het om een groep van tien tot vijftien mensen. "Die hebben we hebben gebeld en gemaild, maar niet te pakken gekregen. We vinden dat uiteraard heel vervelend, maar dat is de enige manier hoe wij ze kunnen bereiken."
Miranda zegt op haar beurt dat ze "de telefoon altijd aan heeft staan", maar dat ze niets heeft gehoord. Ze werd naar eigen zeggen pas in de middag door de GGD gebeld. Uiteindelijk heeft ze vandaag nog wel weten te regelen dat haar man bij de huisarts terecht kan.

Enorme operatie

De GGD besloot eerder deze week een aantal kleine priklocaties te sluiten. Een grote locatie heeft in verhouding namelijk minder personeel nodig, zoals EHBO'ers. Door te focussen op grote locaties wil de GGD meer mensen sneller een boosterprik geven. In een paar weken tijd moeten er namelijk een miljoen mensen worden gevaccineerd in de regio Utrecht.
De druk op de GGD is daardoor groot. Op sommige priklocaties ontstonden de afgelopen week lange rijen. Bij de Utrechtse Jaarbeurs bijvoorbeeld liepen gisteren de wachttijden soms op tot meer dan een uur.