Woudenberg weer baas over eigen portemonnee, provincie heft verscherpt toezicht op

© RTV Utrecht
WOUDENBERG - Na Montfoort is nu ook Woudenberg van het preventief financieel toezicht door de provincie Utrecht af. De gemeenteraad van Woudenberg heeft een nieuw herstelplan goedgekeurd, waarmee de komende jaren de spaarpot weer kan worden gevuld.
Woudenberg en Montfoort hebben een jaar lang alle extra uitgaven moeten voorleggen aan de provincie. Het verscherpte toezicht werd ingesteld omdat ze hun begroting voor de komende vier jaar niet rond kregen. Gisteren werd bekend dat Montfoort weer baas wordt over de eigen portemonnee. Nu mag ook Woudenberg vanaf 1 januari weer zelf bepalen hoe eventuele tegenvallers kunnen worden opgevangen.
Het college van Woudenberg kondigde in het tweede herstelplan forse besparingen aan. De gemeente bezuinigt de komende jaren op veiligheid, leefomgeving, dienstverlening en ruimte en wonen. Ook worden de inkomsten en uitgaven in het zogenoemde sociaal domein weer met elkaar in evenwicht gebracht. Voor de provincie is dat voldoende om het preventief financieel toezicht op te heffen.
Het sociaal domein, een verzamelterm voor zaken als jeugdzorg, gezondheidszorg en welzijn, is sinds het Rijk die taken bij de gemeenten neerlegde een post die zwaar op de gemeentelijke begroting drukt. Al eerder zagen gemeenten de schulden toenemen en de spaartegoeden krimpen. Uitgaven voor scholen, parken of sport worden op die manier steeds moeilijker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.