Verblijf Amersfoortse Ljowa (8) in Nederland nog maanden onzeker

Ljowa (links) en SP-Kamerlid Jasper van Dijk in november bij het overhandigen van een petitie aan de Tweede Kamer.
Ljowa (links) en SP-Kamerlid Jasper van Dijk in november bij het overhandigen van een petitie aan de Tweede Kamer. © ANP
AMERSFOORT - De situatie voor de met uitzetting bedreigde Ljowa uit Amersfoort blijft voorlopig nog onzeker. De jongen van acht jaar oud moet mogelijk naar Armenië, omdat zijn verblijfsvergunning niet goed is geregeld. Hoewel de Tweede Kamer vindt dat zijn probleem moet worden opgelost wil staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid daar pas eind februari op reageren.
De Tweede Kamer nam eerder deze maand een motie aan waarin de staatssecretaris werd opgeroepen om een regeling te treffen voor Ljowa en nog enkele andere kinderen in een vergelijkbare situatie. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die de motie indiende, gaat het voor de in Nederland geboren Ljowa om een bureaucratische misser.

Aparte asielprocedure

De ouders van Ljowa vluchtten elf jaar geleden uit Armenië. Hun drie kinderen zijn in Nederland geboren en hebben hier ook altijd gewoond. Het hele gezin beschikt over een verblijfsvergunning, op de 8-jarige Ljowa na. Ljowa werd geboren nadat de asielprocedure van zijn ouders was afgerond. Zijn ouders hadden een aparte asielaanvraag voor hem moeten indienen. Nu valt hij buiten het kinderpardon.
"Dat is echt een bureaucratische hoepel waar je doorheen moet springen", zegt Kamerlid Van Dijk boos. "Mijn motie regelt dat het voor Ljowa en nog ongeveer tien andere kinderen wordt rechtgetrokken, zodat ze hier mogen blijven. Hoe kan een jongen van acht nu naar Armenië, waar hij nooit is geweest? Hij is een Nederlands kind dat in Nederland is geboren. Het is flauwekul om hem daarheen te sturen."

Nieuw kabinet

Staatssecretaris Broekers schreef vandaag aan de Tweede Kamer dat ze de tijd wil nemen om uit te zoeken hoe ze de motie van Van Dijk gaat uitvoeren. "Ik zal uw Kamer hier uiterlijk eind februari over informeren." Omdat de formerende partijen op het Binnenhof inmiddels een coalitieakkoord hebben gesloten, valt te verwachten dat de zaak door het nieuwe kabinet moet worden opgepakt.
Van Dijk is teleurgesteld. Hij had gehoopt dat het Amersfoortse gezin al voor de Kerstdagen zekerheid zou hebben. "Ik vind het een domper. De motie is duidelijk: regel het gewoon. Het gaat om Ljowa en circa tien andere kinderen, dat is heel overzichtelijk. Het gaat helemaal niet over een massa mensen, dus de regering had makkelijk kunnen zeggen dat ze dit gaan doen. Maar dat wil Broekers niet, ze wil tijd kopen."
Het SP-Kamerlid is er niet gerust op dat het nieuwe kabinet gaat doen wat de Tweede Kamer verwacht. "Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de regering het beter meent te weten en het dan toch anders wil doen. De Tweede Kamer geeft een duidelijke opdracht aan de regering, maar ik blijf scherp. De winst is pas binnen als het werkelijk is geregeld."