Esmee Neeleman (18) uit Vinkeveen tilt binnen een jaar een wereldrecord

VINKEVEEN - Esmee Neeleman (18) uit Vinkeveen deed dit jaar mee aan het NK, EK én WK powerliften. Ze behaalde meerdere medailles en heeft zelfs een nieuw wereldrecord gezet. En dat terwijl ze pas een jaar geleden begon met de sport.
"Ik besef het nog nauwelijks", zegt Esmee over haar overwinning met dat record op het EK in Zweden eerder deze maand. "Ik had het echt niet verwacht. Mijn trainer en ik waren er eerst ook helemaal niet mee bezig. Eind september was het WK powerliften. Toen waren we zo gefocust op de wedstrijd dat ik helemaal niet door had dat ik een halve kilo onder het wereldrecord zat. Heel stom eigenlijk. Dus toen een paar maanden later het EK was wilde ik dit keer wél proberen het wereldrecord te verbreken."
Met een eigen gewicht van 57 kilo wist ze in Zweden 158,5 kilo te tillen, bijna drie keer haar eigen lichaamsgewicht. "Ja, als je het zo zegt is het eigenlijk wel veel hé? Haha." Het was ook meteen haar laatste kans op een record bij de sub-junioren. Volgend jaar komt ze in een andere leeftijdsklasse uit.

Faalangst

Het is snel gegaan met de Vinkeveense. Ze deed al een tijdje aan fitness en leerde toen haar vriend kennen die aan powerbuilding deed. Ze wilde toen ook wel eens kijken wat zij dan aankon en dat bleek een schot in de roos. Ze stapte vervolgens naar een coach en die stelde al binnen een paar maanden voor om aan het NK mee te doen. Dat was nog best spannend, zegt Neeleman: "Ik heb faalangst, maar toch wilde ik het proberen. Het ging eigenlijk heel goed. Ik merk dat m'n faalangst verminderd is. Ook in het dagelijks leven. Ik heb echt zelfvertrouwen opgebouwd dit jaar."
Esmee kan bijna 160 kilo tillen, terwijl ze zelf maar 57 kilo weegt.
Esmee kan bijna 160 kilo tillen, terwijl ze zelf maar 57 kilo weegt. © White Lights Media
Powerliften is nog geen heel grote sport in Nederland en zeker niet voor vrouwen. Gelukkig ziet Neeleman de laatste tijd op social media steeds meer plaatjes voorbij komen van meisjes en vrouwen die er ook mee bezig zijn. "Dat doorbreekt het taboe. Je wordt er niet mannelijk van maar sterker. En niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je krijgt echt meer zelfvertrouwen."

Doelen zetten

Ze spreekt uit ervaring, zegt ze: "Ik zie door deze sport dat ik doelen kan zetten en die kan halen. Ik krijg zelfvertrouwen van mijn succes. Daarnaast leer je ineens heel veel mensen kennen door de wedstrijden. Ik was eigenlijk altijd best onzeker en verlegen. Sociaal vond ik mezelf niet zo sterk. Dat is het afgelopen jaar ook erg veranderd. Een jaar geleden had ik nooit kunnen denken dat ik naar Zweden zou gaan met allemaal mensen die ik niet ken! Nu ben ik heel blij dat ik gegaan ben."
Ze zit nu nog op de middelbare school en het is nog maar de vraag of ze van powerliften haar beroep kan maken. Met wedstrijden valt nauwelijks geld te verdienen, maar ze wil wel graag aan de slag als coach of personal trainer. Buiten de wedstrijden om merkt ze tot nu toe maar af en toe dat ze binnen een jaar heel veel sterker is geworden. "Ik ben laatst verhuisd, toen merkte ik het wel, haha. Al die zware dozen en meubels tillen gaat een stuk makkelijker."