Terugblik: het weer van 2021, van dik pak sneeuw tot angstaanjagende valwind

© Klaas Haitsma
PROVINCIE UTRECHT - 2021 was een veelzijdig weerjaar, met een gemiddelde temperatuur die uitkomt uit op 10,4 graden. Dat is 0,2 graden kouder dan normaal. RTV Utrecht-weervrouw Grieta Spannenburg blikt terug op een veelzijdig weerjaar, met veel sneeuw, weinig hitte en een heftige storm.
Dat de temperatuur dit jaar iets lager uitvalt dan gemiddeld, noemt Spannenburg opvallend. "Dat gebeurt voor het eerst sinds 2013." Een verklaring voor de lage temperatuur ziet ze vooral in de winterse periode in februari en het uitblijven van een hittegolf dit jaar.
De winterse taferelen in februari waren opmerkelijk, zegt de meteorologe. "Nadat in de landen om ons heen, zelfs tot in Spanje, de winter al eens had uitgehaald, kregen wij op zondag 7 februari sneeuwstorm Darcy over ons heen. Er ontstond op veel plekken in Midden-Nederland een serieus sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter."
Op 14 februari kon je schaatsen op de Utrechtse Singel.
Op 14 februari kon je schaatsen op de Utrechtse Singel. © Bas Teunissen
Na die koude februarimaand kregen we een koud en nat voorjaar. Daardoor ging de natuur in een 'slakkengang', zegt Spannenburg. "Het was alweer een paar jaar geleden dat de bladeren zo langzaam aan de bomen kwamen."
"Heel wat mensen werden ondertussen gek van de kilte en van de regen- en onweersbuien die overtrokken", herinnert Spannenburg. "Campinggasten moesten geultjes om hun tenten graven." Toch zat er ook een voordeel aan dat koude en natte weer: na drie droge jaren kwamen de grondwaterstanden weer op peil.

Slappe zomer

De zomer verliep niet enorm positief voor zon- en warmteliefhebbers. Een hittegolf bleef uit. Het meest in het oog springende tijdens de warme maanden was de storm die over Nederland trok op 18 juni. Die leidde in Leersum tot een valwind met bijzonder veel schade. Tientallen huizen raakten (zwaar)beschadigd, net als duizenden bomen.
Niet alleen in Leersum voltrok zich een weerverschijnsel van rampzalige proporties: in Limburg ging het nog veel meer mis. Dankzij veel neerslag boven Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eiffel ontstonden enorme overstromingen in België, Duitsland en Limburg. De schade daar was immens, toch had Utrecht weinig tot geen last van het hoge water.
De valwind in Leersum zorgde voor heel veel schade.
De valwind in Leersum zorgde voor heel veel schade. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Ook de herfst kwam langzaam op gang. "De bladeren bleven lang sappig groen en verkleurden in de herfst ook zeer traag", zegt Spannenburg. Op 26 november was de eerste sneeuw van het nieuwe winterseizoen. "Op de heuvelrug werden de eerste sneeuwpopjes gebouwd."
Samenvattend: 2021 was best koud, en dus een leuk jaar voor de winterliefhebber. Toch zullen de romantici balen dat we ook dit jaar weer geen witte kerst hebben. Voor zomerfans was 2021 niet het allerbeste jaar. Wellicht dat de temperaturen volgend jaar weer wat hoger uitvallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.