Ook tijdens Kerst is het prikken, prikken en prikken: 'De druk is hoog, we willen dit goed doen'

In de Expo in Houten wordt vanaf vandaag weer geprikt.
In de Expo in Houten wordt vanaf vandaag weer geprikt. © GGD Utrecht
HOUTEN - Het mag dan Kerst zijn, in de Utrechtse vaccinatiehallen gaat het prikken vandaag onverminderd door. In de Expo in Houten is de prikplek vandaag zelfs voor het eerst weer open. Tessa Rijntalder, corona-manager bij de Utrechtse GGD, vindt de mega-operatie best spannend. "De druk vanuit de maatschappij is hoog. We willen dit heel graag heel goed doen."
Rijntalder gaat vandaag een kijkje nemen bij de Expo in Houten. Die prikplek zou eigenlijk maandag pas heropenen, maar hoe sneller hoe beter. "De afdeling facilitair heeft heel hard gewerkt", zegt Rijntalder. "Dus het kon twee dagen eerder."
Voor het eerst werken we met heel veel externen. Dat is heel fijn, maar ook de eerste keer dat we dat doen.
Tessa Rijntalder, corona-manager GGD Utrecht
Wat de corona-manager vooral spannend vindt, is de inzet van al het extra personeel. "Voor het eerst werken we met heel veel externen. Dat is heel fijn, maar ook de eerste keer dat we dat doen." Het gaat dan om mensen die normaal werken bij overheidsdiensten als gemeentes, de veiligheidsregio, waterschappen of de provincie.
Deze mensen gaan niet zelf de prikken zetten, maar worden bijvoorbeeld ingezet als host of 'runner'. "Op dit moment worden zij ingewerkt via e-learning." Rijntalder is superblij met alle extra handen. Daarom gaat ze vandaag langs bij de Expo in Houten om alle medewerkers tijdens Kerst een hart onder de riem te steken.

Kerstsfeer op de prikplek

Ze neemt kerstkaarten en kaarsen voor hen mee. "Om de kerststemming wat te verhogen." Ook zijn op sommige prikplekken vandaag wensbomen neergezet, zodat de geprikten een beetje in de sfeer van de feestdagen komen. "Bij die bomen kunnen mensen een berichtje achterlaten voor ouderen. Die berichtjes gaan na Kerst naar verpleeg- en verzorgingstehuizen."
Op een kleine prikplek heb ik een arts nodig, maar ook EHBO'ers en ander personeel. Daar hebben we simpelweg te weinig mensen voor.
Alle kleine prikplekken zijn voorlopig dicht
Op de wensbomen na is het vandaag tijdens Kerst een dag als alle anderen op de zeven Utrechtse priklocaties. "We zitten vol. Het priktempo is net zo hoog als gisteren."
Corona-manager Tessa Rijntalder van de GGD vindt de mega-boostercampagne best spannend.
Corona-manager Tessa Rijntalder van de GGD vindt de mega-boostercampagne best spannend. © RTV Utrecht

Kleine prikplekken dicht

Om het priktempo op te schroeven in de booster-campagne, heeft de Utrechtse GGD besloten alle kleine priklocaties tijdelijk te sluiten. De komende weken kunnen mensen alleen terecht in de acht grote prikhallen. Volgens Rijntalder was dat best een pijnlijk besluit. "Vooral voor ouderen was het heel prettig dat ze naar een prikplek om te hoek konden komen. Maar om deze megaklus te klaren moeten we ons richten op de grote locaties."
"Daar kan het heel efficiënt", vervolgt Rijntalder. "Je moet het zo zien: ook op een kleine prikplek heb ik een arts nodig, maar ook EHBO'ers en ander personeel. Daar hebben we simpelweg te weinig mensen voor. Het staat niet in verhouding tot het aantal prikken die die kleine locaties opleveren."
Als eind januari de grote booster-campagne erop zit, wil de Utrechtse GGD zo snel mogelijk de kleine prikplekken weer optuigen. Tot die tijd zijn het tropenweken voor Rijntalder. "De druk vanuit de maatschappij is hoog, we willen dit heel graag heel goed doen. Maar ik heb alle vertrouwen dat het ons gaat lukken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.