In Beeld: Utrecht wandelt wat af op Tweede Kerstdag: 'Koud, maar we gaan toch'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Er staat een mooi zonnetje aan de lucht en de kou kleurt de wangen van de mensen rood. "Eropuit!", dachten de honderden wandelaars die de bospaden- en lanen van onze provincie op gingen. "We hebben werkelijk niets te doen en eigenlijk raakten we net uitgepraat", zegt een vrouw die haar echtgenoot met een knipoog het zwijgen oplegt. De eettafel zijn de wandelaars inmiddels wel beu en dus was het op naar Lage Vuursche of Rhijnauwen.
Het is druk. Bij overstappunt Kuil van Drakenstein in Lage Vuursche houden verkeersregelaars de meeste auto's tegen, zij moeten ergens anders parkeren. Op feestdagen is het natuurgebied een populaire bestemming. Er wordt gewandeld, ruzie gemaakt over een skibroek (die toch best warm blijkt te zijn, maar daar wil moeder nu even niets over horen) en er zijn hele families die elkaar kwijtraken. "Maar als we haar niet vinden dan maar niet", grapt een moeder over haar dochter die door de verkeersregelaars een aantal afslagen verder is gestuurd. En in de verte loopt de verdwaalde hond van de mevrouw die een stukje terug aan het zoeken is.
Bij Rhijnauwen zoeken de meeste mensen uit de stad Utrecht de rust en ruimte op. Dat gaat best goed, het is niet overdreven druk. Met een warm kopje koffie en een bordje erwtensoep in de hand, is het zo best goed toeven op Tweede Kerstdag.
Mente en Margreet: "Wij wonen al 30 jaar bij Lage Vuursche en zijn hier nog aan het nagenieten van gisteravond. Ons familiediner was heel gezellig. Nu naar huis en schaatsen kijken!"
Mente en Margreet: "Wij wonen al 30 jaar bij Lage Vuursche en zijn hier nog aan het nagenieten van gisteravond. Ons familiediner was heel gezellig. Nu naar huis en schaatsen kijken!" © RTV Utrecht
Maxx: "Ik ben hier vandaag om in zoveel mogelijk bomen te klimmen."
Maxx: "Ik ben hier vandaag om in zoveel mogelijk bomen te klimmen." © RTV Utrecht
Simon en Anita: "Wij pakken zoveel mogelijk licht mee voor we straks weer bij de familie aan tafel schuiven, want Simon heeft last van winterdepressie."
Simon en Anita: "Wij pakken zoveel mogelijk licht mee voor we straks weer bij de familie aan tafel schuiven, want Simon heeft last van winterdepressie." © RTV Utrecht
Bij Rhijnauwen valt het reuze mee met de drukte
Bij Rhijnauwen valt het reuze mee met de drukte © RTV Utrecht
Honden Bram en Joey
Honden Bram en Joey © RTV Utrecht
Familie Sijl, Brand en Jansen: "Wij wandelen al 40 jaar met Kerst. De groep is inmiddels een stuk kleiner dan dat ie was. De kinderen zijn geëmigreerd naar Noorwegen."
Familie Sijl, Brand en Jansen: "Wij wandelen al 40 jaar met Kerst. De groep is inmiddels een stuk kleiner dan dat ie was. De kinderen zijn geëmigreerd naar Noorwegen." © RTV Utrecht
Marga en Roos: "Wij rijden vandaag voor het eerst samen paard als moeder en dochter."
Marga en Roos: "Wij rijden vandaag voor het eerst samen paard als moeder en dochter." © RTV Utrecht