Na bijna 70 jaar sluit Werkhovens warenhuis de deuren: 'Het was een unicum hier'

WERKHOVEN - Flink wennen voor de inwoners van Werkhoven: na bijna 70 jaar sluit eind deze week 'hun' lokale warenhuis definitief de deuren. Helaas zónder grote opheffingsuitverkoop, vanwege de lockdown, maar toch echt wel het einde van een tijdperk. "Er zijn nog wel mensen die bellen en een bestelling komen afhalen. Daar hopen we op", zegt Ria van Echtelt.
Anton van Echtelt nam de zaak in 1977 over van zijn vader, nu valt toch echt het doek. De winkel heeft 68 jaar bestaan. Ria en Anton stonden 53 jaar aan het roer van de winkel. Nu zijn ze op een leeftijd om ermee op te houden. Maar dat is niet de enige reden. "Alles gaat tegenwoordig via internet", zegt Anton.
Verslaggever Kees Hoogendijk is thuis bij het echtpaar Van Echtelt, dat al meer dan 44 jaar in de familiezaak zit.
Daarna hebben ze klandizie verloren omdat de naastgelegen school is gesloten. "De ouders kwamen de kinderen halen en liepen gelijk de winkel in. En de cadeaus voor de kinderen werden hier gekocht. Maar toen de school wegging, werd het hier ook minder", legt Anton uit.
Ria (76) en Anton (79) van Echtelt staan nog één week in hun winkel.
Ria (76) en Anton (79) van Echtelt staan nog één week in hun winkel. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Het was een unicum in de buurt", vult zijn vrouw Ria aan. "Uit Veenendaal, Driebergen, Langbroek, de hele omgeving kwam hier. Het is een aderlating voor het dorp. Mensen zeggen ook, we gaan het wel missen. Maarja, als ik nog 20 jaar jonger was geweest", verzucht Ria.
Streekwarenhuis sluit na 69 jaar de deuren.
Er is geen opvolging. "Die hebben andere ideeën", zegt Anton. Ria vindt het een verstandige beslissing. "Er is tegenwoordig geen echte boterham meer mee te verdienen."
Verslaggever Kees Hoogendijk peilt de stemming in het warenhuis, de laatste week dat ze open zijn.
De winkel wordt leeggehaald, al zouden Ria en Anton het niet vinden misstaan om er een museum van te maken. Want waar vind je nog een parasolhoes, een paar klompen, een ouderwetse neustrimmer, een Aromaboy? "We laten de boel zo staan!" grapt Ria.
Streekwarenhuis sluit na 69 jaar de deuren.