De Bilt onderzoekt eigen houding tegen Joodse inwoners na WO2

Tijdens de Duitse bezetting werden Joden uitgesloten, vervolgd en vermoord.
Tijdens de Duitse bezetting werden Joden uitgesloten, vervolgd en vermoord. © Beeldbank NIOD
DE BILT - De Bilt stelt een onderzoek in naar de roof van woningen van Joodse huiseigenaren die werden weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat antwoordt het college op vragen van de raadsfracties van GroenLinks en PvdA.
Aanleiding voor de vragen waren publicaties van het onderzoeksplatform Pointer. Daaruit blijkt dat in De Bilt en Bilthoven tijdens de oorlog meerdere panden zijn onteigend en doorverkocht. Voordat er postuum excuses komen, wil het college weten hoe de houding van de gemeente De Bilt en de voormalige gemeente Maartensdijk was tegenover de Joden die na de oorlog terugkwamen.
Hoe gemeenten tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gehandeld rond geroofd Joods vastgoed is de laatste jaren meer in de belangstelling gestaan. Amsterdam liet het eigen verleden in 2016 onderzoeken. Onder meer Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort stelden in de jaren daarna een soortgelijk onderzoek in. Inmiddels hebben tientallen gemeenten onderzoek gedaan naar deze kwestie.
De onderzoekers van Pointer ontdekten dat de administratie van het doorverkocht vastgoed is bijgehouden in de zogenoemde Verkaufsbücher. Daarin zijn ruim 7000 transacties beschreven. In heel Nederland zouden in de oorlogsjaren tussen de 16.000 en 20.000 woningen van Joodse eigenaren zijn geroofd.
De diverse onderzoeken wezen uit dat Joodse oorlogsslachtoffers die uit hun onderduik of de concentratiekampen terugkeerden vaak een kille en zakelijke ontvangst te wachten stond. Zo kon het voorkomen dat gemeenten zelfs naheffingen voor achterstallige gemeentebelastingen oplegden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.