3,5 jaar cel geëist tegen man die schoten loste bij ruzie op Koningsdag in Woerden

© Egberts Media
WOERDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 3,5 jaar cel geëist tegen een 45-jarige man uit Woerden omdat hij op 27 april in Woerden heeft geschoten bij een ruzie. Niemand raakte daarbij gewond.
Op Koningsdag was de verdachte bij het Tournoysveld aan het kletsen met zijn moeder. Op dat moment stond de 45-jarige Woerdenaar voor de woning en stond zijn moeder op het balkon. Een andere man kwam aanrijden met de auto, stapte uit en viel de Woerdenaar aan.
De twee begonnen vervolgens te vechten, waarbij er rake klappen werden uitgedeeld. De verdachte verweerde zich in eerste instantie, maar pakte later een wapen en schoot drie keer. Hierbij raakte hij niemand, maar er belandde wel een kogel in een reclameboard en in een geparkeerde auto. De automobilist stapte direct weer in zijn wagen en reed weg.

'Dit gaat verder van bedreiging'

Een paar dagen later meldde de verdachte zich bij de politie. Hij bekende de schietpartij. De man verklaarde ook dat zijn vriend slachtoffer is van afpersing van de man op wie hij schoot, dat was de aanleiding van de aanval en het schieten. Verder gaf de verdachte aan dat hij zijn aanvaller alleen maar wilde intimideren, maar de officier van justitie vindt poging tot doodslag bewezen. Wel hadden getuigen verschillende dingen verklaard: enkele omstanders zeiden dat hij uit de losse pols schoot, anderen zeiden dat het schieten gericht was.
Na een onderzoek bleek dat de verdachte wel degelijk in de richting van zijn aanvaller schoot. "En dat gaat verder dan bedreiging", stelde de officier van justitie. Volgens het OM was er wel sprake van noodweer, omdat de verdachte werd aangevallen. "Maar schieten als je wordt geslagen is niet proportioneel."

Risico voor omgeving

Het verweer dat de verdachte zijn pistool moest grijpen vindt het OM niet aannemelijk omdat de gewelddadige gemoedstoestand werd veroorzaakt door een eerder conflict en niet werd veroorzaakt door de mishandeling van dat moment. Volgens de officier van justitie was er sprake van een confrontatie die escaleerde. "Maar dan nog is gelijk gericht schieten niet een passende reactie."
Daar komt bij dat schieten op de openbare weg een groot risico met zich meeneemt voor de veiligheid in het verkeer en voor omstanders en voorbijgangers. Het OM houdt er wel rekening mee dat de man de confrontatie niet zelf had uitgelokt of opgezocht. De uiteindelijke straf die vandaag tegen hem geëist werd is dus 3,5 jaar celstraf, met aftrek van voorarrest. Daarnaast vindt het OM dat de Woerdenaar een werkstraf van 30 moet doen. Die taakstraf kreeg hij eerder als voorwaardelijke straf voor een ander feit.
De rechtbank doet op 14 januari uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.