DierenPark Amersfoort rouwt om gestorven tijger: 'Ik heb wel een traantje weggepinkt'

AMERSFOORT - Hoewel in DierenPark Amersfoort het dagelijkse leven weer is opgepakt, heeft het overlijden van de Siberische tijger Ilya indruk gemaakt. Het roofdier stierf vrijdag, zo maakte de dierentuin gisteren bekend.
Siberische tijger Ilya op archiefbeeld.
Siberische tijger Ilya op archiefbeeld. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Het hoort erbij, maar toch was het sterfgeval emotioneel, vertelde dierverzorger Marc Belt vanmorgen op Radio M Utrecht. "Ik heb tien jaar met hem gewerkt en dat heeft zeker invloed. Dus ja, ik heb wel een traantje weggepinkt."

Aangeboren afwijking

De Siberische tijger Ilya had een aangeboren afwijking aan het middenrif en dat werd hem vrijdag ondanks de zorg van dierenartsen fataal. "Een deel van zijn ingewanden is er doorheen gekomen, waardoor hij het benauwd kreeg", legde Belt uit. "Hij raakte in shock en is helaas komen te overlijden."
7.40 uur - Radio M Utrecht live in DierenPark Amersfoort
De iconische tijger in Amersfoort was 17 jaar, op zich een gezegende leeftijd voor zijn soort. Belt: "In het wild kunnen ze ongeveer 12 tot 15 jaar oud worden. In een dierenpark worden ze natuurlijk beter gecontroleerd, hebben ze altijd voedsel en een dierenarts die ze helpt. Dan is 15 tot 20 jaar redelijk normaal met wat uitschieters naar boven. Hij heeft dus een mooie leeftijd bereikt."

Coronamaatregelen

Verslaggever Kees Hoogendijk was vanmorgen voor Radio M Utrecht in DierenPark Amersfoort, waar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen tot zeker half januari geen puliek meer naar binnen mag. Dat was opnieuw even wennen voor de dieren, vertelde Belt.
Dierverzorger Marc Belt voert de giraffes.
Dierverzorger Marc Belt voert de giraffes. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Als er bezoekers in het park lopen, dan zijn dat signalen van buiten het verblijf. Die zijn er nu niet, maar ik denk niet dat ze daar nu beter of slechter van worden. Ze moeten er nu aan wennen dat er buiten niets is en als er straks weer mensen zijn zullen ze moeten wennen aan het rumoer er omheen."

Trekker over publiekspaden

Het werk voor de dierverzorgers zelf verandert ook niet wezenlijk als de poorten voor het publiek gesloten zijn. "We hebben iets meer mogelijkheden om naar de dieren te kijken, maar vooral is het nu makkelijker voor ons om met onze trekker over de publiekspaden te rijden", aldus Belt.
8.40 uur - Radio M Utrecht live in DierenPark Amersfoort
De twee neushoorns in Amersfoort lijken zich in ieder geval prima te vermaken en deden zich vanmorgen tegoed aan hun voederbrokken. Ook de vier giraffes van het park toonden een gezonde eetlust.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.