Aantal coronagevallen daalt, omikronvariant is nu dominant

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De omikronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland. Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de snelle verspreiding van de omikronvariant "de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen".
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland blijft voorlopig nog wel dalen. Maar de afname gaat steeds minder snel. Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen bericht van 84.398 positieve uitslagen van coronatests. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. In de weken daarvoor daalde het aantal nieuwe gevallen met respectievelijk 18,6 en 21,3 procent. De daling gaat dus steeds een beetje trager.

Lichte daling in provincie Utrecht

Ook in de provincie Utrecht is aantal besmettingen wat afgenomen. Gemiddeld waren er de afgelopen zeven dagen 997 positief geteste mensen. Een week eerder waren dat er nog 1097. Er zijn geen echte uitschieters in onze provincie, deze week. Woerden, Utrecht en De Ronde Venen gaan nu aan kop met het aantal besmettingen per aantal inwoners, maar het ontloopt elkaar niet heel veel. Opvallend is wel dat het zuiden van de provincie het beter doet dan het noorden.

Ziekenhuis

Bij 1172 mensen waren de coronaklachten zo erg dat ze afgelopen week in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds begin november. Vergeleken met vorige week daalde het aantal opnames met 12 procent. Een week eerder bedroeg de daling bijna 29 procent.
Van de 1172 opgenomen mensen kwamen 200 op een intensive care terecht. Ook dat is het laagste aantal sinds begin november en ook hier gaat de daling iets trager dan vorige week.
Het RIVM kreeg afgelopen week bericht dat 272 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Een week eerder waren er 322 meldingen van sterfgevallen en de week daarvoor 445.
Het reproductiegetal blijft voorlopig hangen op ongeveer 0,9. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Als het iets onder de 1 zit, wijst het op een lichte daling. Het RIVM verwacht dat het getal in de komende weken weer gaat stijgen.

Aantal positieve tests onder twintigers stijgt

Vooral twintigers lopen momenteel het coronavirus op. In de afgelopen week testten 15.514 mensen uit die leeftijdsgroep positief. Dat is bijna een kwart meer dan een week eerder.
Eerder waren tieners juist een belangrijke groep, maar daar daalt het aantal positieve tests nu juist, met 21 procent ten opzichte van een week eerder. Onder kinderen van 9 jaar en jonger daalde het aantal nieuwe gevallen met meer dan 30 procent.

Boosterprik

Het tempo van de boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat verder omhoog. Ongeveer 1,16 miljoen volwassenen kregen vorige week een oppepprik. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar.
In totaal hebben nu bijna 3 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt nog geen overzicht van de deelname per leeftijdsgroep.