Verplichte coronapas voor ouders bij zwemles kind op losse schroeven na uitspraak rechter

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De verplichte coronapas voor ouders van kinderen die naar zwemles gaan, wankelt. Vandaag oordeelde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwemles valt onder onderwijs en dat een Hilversums zwembad, dat een rechtszaak aanspande, daarmee niet telt als binnensportlocatie. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom volgens de rechter niet verplicht.
Eigenaar van het bad is de voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, Shiva de Winter. Hij maakt zich grote zorgen over de zwemveiligheid: "Het is een essentieel onderdeel van de opvoeding, zeker nu met over een half jaar de zomervakantie voor de deur. Kinderen hebben zwemles nodig en als je dan beseft dat er nu ongeveer 4000 kinderen thuiszitten omdat hun vader of moeder hun zwembad niet in kunnen, dan dupeer je daar die kinderen mee. Dat kan nooit de bedoeling zijn."
Ook in onze regio gaan tientallen kinderen daarom nu niet naar zwemles. In de gemeente Vijfheerenlanden krijgen 56 kinderen tijdelijk geen zwemles, zo bleek eerder uit een inventarisatie van de gemeente. De Winter hoopt dat deze uitspraak ook voor deze kinderen iets gaat veranderen. "Zwembaden kunnen nu aanspraak maken op deze uitspraak bij hun gemeente van kijk: zo wordt zwemles gezien. Ik hoop dat het opgepakt wordt. Er moest gewoon een rechter naar kijken, dat is nu gedaan."
Een dwangsom die de gemeente had opgelegd aan het Hilversumse zwembad is voorlopig geschorst. De gemeente moet zich nu eerst in een bezwaarprocedure opnieuw over de kwestie buigen. Tot er een nieuwe beslissing is genomen, hoeven ouders die hun kinderen naar zwemles brengen niet hun coronapas te laten zien. Overigens kan de gemeente het oordeel van de rechter alsnog naast zich neerleggen.