Jaarwisseling kwelling voor wilde dieren: 'Ze kunnen overlijden aan de gevolgen van vuurwerkoverlast'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Dat de jaarwisseling stressvol is voor katten en honden, dat is wel bekend. Maar vuurwerk, harde knallen, geflits en ander drukdoenerij rond middernacht - ook al is het dit jaar verboden - is ook voor wilde dieren niet iets om naar uit te kijken. "Denk aan vogels die enorm schrikken van de knallen, maar ook aan dieren in winterslaap, zoals egels of vleermuizen, die wakker worden. In het ergste geval kunnen dieren ook overlijden aan de gevolgen van vuurwerkoverlast."
Saskia Thijssen van de Dierenbescherming is duidelijk. Vuurwerk is voor wilde dieren afschuwelijk. "Alle dieren worden om middernacht gewekt van al het lawaai en geluid. Neem vogels: die gaan in paniek rondvliegen met alle gevolgen van dien. Ze kunnen bijvoorbeeld ergens tegenaan vliegen en daardoor gewond raken." Ook van wensballonnen is ze geen fan. "Daar kunnen ze verstrikt in raken, met ook alle gevolgen voor deze dien."
Wensballonnen zijn al jaren omstreden. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. "Als je een wensballon eenmaal hebt opgelaten heb je er geen invloed meer op. Dit vergroot het risico op brand. Wat meespeelt is dat een wensballon een fragiel object is en snel kan scheuren. Daarnaast kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen."

Temperatuur

Ook de temperatuur speelt een grote rol, vertelt Thijssen. "Als je te maken hebt met een koude winter, gaat alle energie van vogels zitten in het warm blijven. Als ze dan om twaalf uur verschrikt wegvliegen en dan heel lang in paniek rond gaan fladderen, verliezen ze enorm veel energie, met ook kans met overlijden. Gelukkig lopen de temperaturen nu op en hebben veel vogels nog wel een behoorlijke vetreserve."

Vuurwerkshow

Het zal geen verrassing zijn dat de Dierenbescherming pleit voor een vuurwerkverbod voor particulieren. "Natuurlijk begrijpen we de traditie, daarom zijn wij voorstander van een grote vuurwerkshow, bijvoorbeeld georganiseerd door de gemeente, waardoor je die knallen op 1 moment hebt en niet vanaf oktober al een hoop geknal buiten hebt. Laten we ernaar streven dat we met zijn allen het zo fijn mogelijk kunnen maken voor alle dieren."