Esther uit Soest heeft long covid en vreest financiële problemen, FNV begint meldpunt

Esther heeft long covid en vreest financiële problemen
Esther heeft long covid en vreest financiële problemen © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
PROVINCIE UTRECHT - FNV start een meldpunt voor zorgmedewerkers die na een coronabesmetting nog altijd met ernstige gezondheidsklachten kampen. De eersten van hen hebben al een oproep van het UWV op de deurmat gekregen om na twee jaar ziekte de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA aan te vragen, meldt de NOS.
Video: Esther uit Soest vertelt over haar langdurige klachten
Esther (47) uit Soest raakte in oktober 2020 besmet met het coronavirus tijdens haar werk met verstandelijk en meervoudig beperkten. "Het kan haast niet anders dan dat ik het daar heb opgelopen. Meerdere collega's waren tegelijkertijd ziek", vertelt ze.
Ze is nog steeds niet de oude: "Ik ben heel erg snel moe en heb last van benauwdheid. Daarnaast kom ik lastig op woorden en ben ik er soms niet helemaal bij. Je kan het vergelijken met lepels. Aan het begin heb je 25 lepels in je kopje. Opstaan: dan gaat er al één lepeltje uit. Douchen, dat is drie lepels. En zo moet ik heel erg de hele dag bewaken hoeveel energie ik nog over heb. Ik kan soms janken om niks en heb bovendien nog vaak koorts en hartkloppingen. En dan moet je toch nog even naar de fysiotherapeut en dan zijn er om vier uur in de middag geen lepels meer over. Dan moet ik het dus met een magnetronmaaltijd doen."
Een kopje gevuld met lepels aan het begin van de dag: lepel voor lepel gaat de energie er snel uit.
Een kopje gevuld met lepels aan het begin van de dag: lepel voor lepel gaat de energie er snel uit. © RTV Utrecht
Re-integreren gaat bij Esther lastig. Naast haar werk met de verstandelijk en meervoudig beperkten werkt ze nog op een andere plek. Ze heeft dan ook te maken met twee bedrijfsartsen die beiden wat anders van haar vragen. Het resultaat is dat ze regelmatig een terugval heeft. "Ik werk nu dus maar een paar uur per week en hooguit drie per dag. Daarnaast maak je je zorgen over het verlies aan inkomen. Ik werkte nog maar net bij één van die twee bedrijven, waardoor er een geschil is ontstaan over hoeveel geld ik krijg. Dat slurpt energie. Energie die je eigenlijk niet hebt. Ik had gehoopt dat dit beter geregeld zou zijn", aldus Esther

Inkomensverlies

De mensen die in een vroeg stadium corona hebben gekregen en nog steeds niet aan het werk zijn, zullen in de WIA verder inkomensverlies lijden, bovenop de 30 procent die zij er in hun tweede ziektejaar al op achteruit zijn gegaan. Het gaat bijvoorbeeld om ambulancepersoneel dat in maart vorig jaar in de eerste weken van de pandemie op pad werd gestuurd zonder dat er kennis was van het virus. Een speciaal fonds zou een financiële tegemoetkoming moeten bieden aan mensen met long covid die op de werkvloer besmet zijn geraakt.
Bij long covid houden mensen langere tijd na hun covidbesmetting last van klachten als zware vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en duizeligheid. Om hoeveel mensen het gaat is nog niet exact duidelijk. Onderzoeksinstituut Nivel probeert dat momenteel scherper te krijgen en houdt tot nu toe een ruime marge aan van 2 tot 75 procent van de corona-infecties. In de meest conservatieve berekening gaat het om duizenden mensen in de zorgsector, want daar zijn volgens het RIVM tot op heden tenminste 238.000 mensen besmet. "Van de mensen die zich bij ons melden met long covid is zo'n 95 procent afkomstig uit de zorg", zegt een woordvoer van de FNV. "Vooral ook uit verpleeghuizen en de thuiszorg."
Vakbonden FNV en CNV dringen er bij het demissionaire kabinet al langer op aan dat er een fonds moet komen voor medewerkers in de zorg die op het werk besmet zijn geraakt met het coronavirus en die daar financiële schade door hebben opgelopen. Sommige werkgevers betalen weliswaar volledig door in het tweede jaar van ziekte en nemen ook eventuele revalidatiekosten voor hun rekening, maar dat geldt niet voor iedereen. Na twee jaar volgt voor iedereen die nog niet aan het werk is sowieso een WIA-uitkering.
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg was afgelopen zomer nog positief over een dergelijk fonds, maar zij werd zelf ziek en sindsdien is er volgens FNV geen vooruitgang meer geboekt. Het meldpunt moet ervoor zorgen dat de omvang van het probleem beter in kaart wordt gebracht. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben de casus inmiddels aan de orde gesteld bij het demissionaire kabinet.
In een reactie aan de NOS meldt het ministerie van Volksgezondheid dat de Gezondheidsraad in het eerste kwartaal van 2022 op eigen initiatief met een advies komt over long covid. "Afhankelijk van de vraagstukken die naar voren komen, zullen we kijken of het nodig is om specifieke groepen die met langdurige coronaklachten kampen,zoals zorgprofessionals, verder te ondersteunen. En zo ja hoe en door wie hierin kan worden voorzien", aldus het ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.