Utrechtse woningmarkt kende een bizar jaar, maar: 'Er is licht aan het einde van de tunnel'

UTRECHT - Utrecht kende een ongekend bizar jaar op de woningmarkt: de huizenprijzen stegen met maar liefst 20 procent en nog altijd is er een enorm tekort aan woonruimte. De Domstad spande samen met Amsterdam de kroon in Nederland.
De Utrechtse woningmarkt kende ongekende prijsstijgingen
De Utrechtse woningmarkt kende ongekende prijsstijgingen © Pixabay
Prijsstijgingen van 20 procent maakte Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis niet eerder mee in zijn carrière. "Het is hartstikke moeilijk om een huis te kopen, want met een inkomen van 35.000 euro val je eigenlijk helemaal buiten de boot. Als je dan denkt: ik zoek het op de huurmarkt, daar betaal je ook de hoofdprijs voor een woning, zeker in Utrecht. Dus het is een groot probleem voor heel veel mensen om een passende woning te vinden."

Lage hypotheekrente

Er zijn meerdere redenen waarom het zo lastig is, legt André de la Porte uit. Behalve een tekort aan woningen is dat bijvoorbeeld de lage hypotheekrente. "Dat maakt de maandelijkse lasten van een hypotheek prettig laag, maar het zorgt ook voor hoge huizenprijzen. Want als je met een lage rente gaat uitrekenen wat je kunt lenen, is dat veel meer dan als je rekent met een rente van 3 à 4 procent."
Ook de zogenoemde jubelton heeft de prijzen opgedreven. Dit is het belastingvrije bedrag dat ouders aan kinderen kunnen schenken bij de aanschaf van een woning. "Daarnaast heb je te maken met investeerders die geen rente ontvangen over het geld dat ze op de bank hebben staan. Zij zien de huizenmarkt als een goed verdienmodel: het is aantrekkelijk om een huis te kopen en het vervolgens te gaan verhuren."
Hans André de la Porte over te hoge huizenprijzen: 'Je gaat toch een beetje investeren in lucht'

Gevaar van hoge prijzen

Het gevaar van de hoge prijzen op de woningmarkt is dat potentiële huizenkopers tot het uiterste worden gedreven. "Het risico is dat je meer betaalt dan de taxatiewaarde, dus dan ga je toch ook een beetje investeren in lucht, in de hoop dat de waarde de komende jaren verder oploopt. Maar als je tegenvallers hebt, dan zijn dat kosten die toch erg tegenvallen. Denk aan herstelkosten, achterstallig onderhoud of de kosten voor een VVE."
Toch is er hoop voor 2022, vertelt André de la Porte. "Er is wel licht aan het einde van de tunnel, want volgend jaar gaan veel steden, waaronder Utrecht, maatregelen nemen om dit aan banden te leggen. De koper moet vanaf dan zelf in het huis gaan wonen, dus dan mag je het niet meer verhuren."
Wat is de tip voor toekomstige huizenkopers? André de la Porte: "De beste tip is om goed voorbereid te zijn. Dat kan gelukkig door met een bank of je hypotheekadviseur te gaan kijken wat je financiële mogelijkheden zijn. Dus wat is je hypotheekmaximum? Maak dan ook met elkaar de afspraak dat je daar aan houdt en laat je niet verleiden door steeds hogere biedingen, want dan wordt het gokken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.