Dit staat ons te wachten in 2022: verkiezingen, veel sport en een jarig Utrecht

Burgemeester Dijksma viert in 2022 met Utrecht het 900-jarig bestaan van de stad.
Burgemeester Dijksma viert in 2022 met Utrecht het 900-jarig bestaan van de stad. © Twitter Utrecht 900 jaar
PROVINCIE UTRECHT - Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen! 2022 is al een paar uur oud maar wat gaat het nieuwe jaar ons eigenlijk brengen? Voor een groot deel is dat natuurlijk een verrassing, maar voor een deel ook niet. Zo weten we al dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen, dat de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan viert en dat een van de grootste wielerrondes ter wereld naar onze provincie komt. In dit overzicht zetten we op een rijtje wat je kan verwachten.

Wat verandert er in 2022?

Qua wet- en regelgeving brengt ook deze jaarwisseling weer enkele veranderingen met zich mee. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt: werkgevers mogen werknemers een vergoeding voor thuiswerkkosten geven van 2 euro per dag. Ook stijgt de AOW-leeftijd: met 3 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. En het minimumloon gaat met 24 euro omhoog naar 1725 euro per maand.
Ook buiten de arbeidsmarkt veranderen enkele regels. Zo verlaagt de overheid de energiebelasting, omdat de gasprijzen torenhoog zijn. Ook wordt het vanaf 1 januari verboden voor horeca om sigaretten te verkopen. En om de positie van sekswerkers te versterken, zijn klanten vanaf de jaarwisseling strafbaar als ze een prostituee bezoeken waarvan ze weten of vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel.

Corona

Wordt 2022 het laatste jaar dat we in een lockdown zitten? Zelfs de knapste wetenschappers en voorspellers kennen het antwoord op die vraag niet. Sowieso is er veel onzeker over het virus. Wat we op de korte termijn weten is dat vóór de start van februari iedere volwassen Nederlander de mogelijkheid moet hebben gehad om een booster-prik te krijgen, tegen de omikron-variant.
Voor de periode daarna broedt de politiek op een langetermijnplan. Kortgezegd zou dat kunnen betekenen: alleen 's zomers bijeenkomsten met grote groepen, in de winter mondkapjes- en afstandsplicht. Ook zou er een structureel vaccinatieplan moeten komen, waardoor in ieder geval ouderen voor de volgende winter weer extra beschermd zijn. Tot slot zou het gebruik van zelftesten bevorderd moeten worden. Maar al deze plannen zijn nog niet zeker.

Evenementen

Vrolijker zaken dan: de stad Utrecht is 22 juni jarig. Het is die dag precies 900 jaar geleden dat keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten gaf. Dat wordt groots gevierd, als corona het tenminste toelaat. Thema van de verjaardag is 'Stad zonder muren'. Burgemeester Dijksma zei eerder dat ze hoopt dat het een 'volksfeest' wordt. Uiteraard zijn er allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, maar de gemeente hoopt vooral ook dat inwoners zelf met ideeën komen. Daarom is een subsidiepotje gemaakt waaruit mensen geld kunnen krijgen als ze leuke plannen voor een festiviteit hebben.
Ook het feest 'Win de Jaarbeurs voor 1 dag' staat op de planning. De Jaarbeurs en RTV Utrecht organiseerden samen een winactie die maakte dat ADSU een bijzonder feest mag organiseren in de evenementenhal. ADSU is een samenwerkingsverband van zeventien zorgorganisaties die met cliënten, familie en medewerkers een feestelijke dag willen organiseren. Alle hoop voor dat feest is nu gericht op het voorjaar van 2022.

Sport

Als we het hebben over evenementen, kunnen we natuurlijk de Vuelta niet vergeten. Eigenlijk zou de Ronde van Spanje in 2020 al in Utrecht starten, maar toen ging het niet door vanwege corona. In 2022 volgt een herkansing. De eerste rit is op 19 augustus; de renners gaan dan in een ploegentijdrit door de stad Utrecht. Een dag later gaan ze van Den Bosch terugfietsen naar Utrecht. Het peloton komt dan onder meer door Rhenen, de Heuvelrug en over Vliegbasis Soesterberg.
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure heeft zin in de Vuelta:
Ook starten op 4 februari de Olympische Winterspelen. Uiteraard niet in Utrecht, maar in China. Wel doen mogelijk enkele sporters uit onze regio mee, zoals schaatser Bart Hoolwerf uit Eemdijk. Hij won een paar dagen terug eerste marathon op natuurijs.
Dan is er ook nog het WK voetbal in Qatar. Vanwege de hoge temperaturen in dat land niet in de zomer, maar in de maanden november en december. Nederland is al zeker van kwalificatie. Dat betekent dat voetballers als Matthijs de Ligt (uit Abcoude) en Jurriën Timber (Utrecht) kans maken op hun eerste WK.

Politiek en woningmarkt

In politiek opzicht wordt 2022 ongetwijfeld weer een interessant jaar: na een zeer lange formatieperiode treedt nieuwe kabinet aan, met zeer waarschijnlijk Mark Rutte opnieuw als premier. Dan zijn er op 16 maart ook gemeenteraadsverkiezingen.
Een van de grootste thema's bij die verkiezingen is ongetwijfeld de woningmarkt. De crisis is nog altijd groot: er zijn te weinig koophuizen, waardoor de prijzen vorig jaar met liefst 20 procent stegen. Met enkele nieuwe regels probeert de overheid de markt enigszins te herstellen. Zo moet in de stad Utrecht de koper vanaf 2022 zelf in het huis gaan wonen. Zij mogen de woning dan niet meer verhuren. Ook wordt de WOZ-waarde van huizen op een nieuwe manier berekend. Er wordt dan gekeken naar de oppervlakte van huizen in plaats van naar de inhoud.
Ondertussen gaat het bouwen van nieuwe huizen onverminderd door. Het is de bedoeling dat half 2022 de eerste huizen in de nieuwe grote woonwijk Merwedekanaalzone in Utrecht worden opgeleverd.
Andere Utrechtse bouwprojecten die in 2022 klaar moeten zijn: de herinrichting van de Catharijnesingel Zuid, de Galaxy Tower op het Jaarbeurs-terrein en de verandering van het Smakkelaarsveld in het Smakkelaarspark.

Ander nieuws

Nog meer nieuwsgebeurtenissen waarvan we nu al weten dat ze eraan komen: onderzoekers hopen in 2022 te onthullen van wie de tientallen lichamen zijn in het in 2020 ontdekte massagraf in Vianen. De geruchten gaan dat het Britse soldaten uit de achttiende eeuw zijn, maar dat is nog niet bevestigd.
Ook in de rechtbank wordt 2022 een spannend jaar. Justitie hoopt in juni te starten met de inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces. De vermeende topcrimineel Ridouan T. uit Vianen zou dan zijn straf horen. Samen met zestien anderen wordt hij verdacht van een reeks onderwereldmoorden.
Ook staat er een aantal kleinere rechtszaken op het programma: zo gaat de zaak tegen Jeffrey van den D. verder, de Nieuwegeiner die in september op straat in Den Bosch voor de ogen van zijn kind zijn ex Clarinda doodstak. En boer Gert S. uit 't Goy krijgt te horen of hij schuldig wordt bevonden aan een reeks brandstichtingen op zijn eigen terrein.

Heb je een tip of opmerking?

Al met al belooft 2022 een interessant nieuwsjaar te worden. Wij gaan ons best doen iedereen weer zo goed, duidelijk en evenwichtig mogelijk op de hoogte te houden van gebeurtenissen in onze provincie. Zien wij iets over het hoofd? Mail ons via nieuws@rtvutrecht.nl, of stuur een appje naar ons Whatsapp-nummer 06-16141218.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.