Ook 40e editie van Sylvestercross Soest afgelast, maar deelnemers lopen toch hard

SOEST - Eigenlijk hadden er dit jaar duizenden mensen moeten starten aan de jaarlijkse Sylverstercross in Soest, maar door corona kan het evenement niet doorgaan. Toch rennen er vandaag mensen door de Soestduinen. Ze nemen deel aan de virtuele editie van de hardloopwedstrijd.
Janet en Robert doen mee aan de virtuele Sylvestercross.
Het was een grote deceptie toen Evert ten Kate half november de Sylvestercross officieel af moest lasten. "We hadden al 40 procent meer inschrijvingen dan bij de laatste officiële editie in 2019. We zouden misschien wel aan zevenduizend deelnemers komen. Maar toen er in november nieuwe maatregelen kwamen, werd het te riskant om de cross door te laten gaan. Achteraf gezien was het de juiste beslissing. Maar het blijft jammer."

App

Dankzij een speciale app kunnen liefhebbers deze dagen toch deelnemen aan de virtuele Sylvestercross. Janet Wester begon vanochtend om 08.00 met opwarmen.
"Ik vind het erg jammer dat de cross niet doorgaat. Al die mensen langs de route en al die deelnemers om je heen geven je extra energie. Maar dankzij de virtuele editie hebben we toch nog wat leuks te doen tussen Kerst en Nieuwjaar."
De app registreert de route die mensen rennen en hoe snel ze dat doen. Er is geen officieel parcours. Iedereen kan in zijn eigen omgeving de virtuele Sylvestercross lopen.
"Vorig jaar deden er bijvoorbeeld mensen mee uit Spanje en Turkije", vertelt organisator Evert. "Dat was echt leuk om te zien. Maar we zagen vorig jaar wel meer aanmeldingen dan dit jaar. Nu zitten we rond de tweehonderd. Dat is toch wel wat minder dan de duizenden mensen die normaal meedoen aan de cross."

40e editie

Het jaar 2020 had een bijzonder jaar moeten worden voor de organisatie van de Sylvestercross. Het evenement zou voor de veertigste keer georganiseerd worden op 31 december. Helaas moest dat door corona naar 2021 worden doorgeschoven. Maar ook dit jaar wordt het officiële evenement uitgesteld. De organisatie hoopt in 2022 eindelijk de veertigste verjaardag van de cross te kunnen vieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.