Brouwerij maakt bier van afgedankte kerstbomen: 'We maken taste van waste'

© Brouwerij Lowlander Botanical Beers
UTRECHT - De kerstdagen zijn achter de rug en ruim 2,5 miljoen kerstbomen worden een dezer dagen genadeloos de deur gewezen. De brouwerij Lowlander Botanical Beers bedacht een manier om van die afgedankte bomen en biertje te maken.
Tijdens een nieuwjaarswandeling in 2018 kwam oprichter Frederik Kampman met het idee iets met afgedankte kerstbomen te willen doen toen hij zag hoe veel bomen er langs de kant van de weg lagen. "Kruiden, specerijen en fruit vormen de basis van elk van de botanisch gebrouwen Lowlander bieren. Een bier van sparrennaalden afkomstig van kerstbomen bleek hierop een goede aanvulling", vertelt Kampman. Hij deed een omroep op social media voor gebruikte kerstbomen. Dat leidde tot duizenden aanmeldingen en het 'treecycle'-programma was geboren.

Van 'waste' naar 'taste'

Kampman is zich ervan bewust dat hij het afvalprobleem met zijn 'kertstboombiertje' niet kan oplossen: "Maar we nemen als botanisch brouwer graag onze verantwoordelijkheid in het creëren van de nodige bewustwording. Door te koken en te brouwen met afgedankte kerstbomen, kunnen we daadwerkelijk laten zien én proeven hoeveel smaak er uit deze natuurlijke reststroom te halen valt. Zo maken we samen 'taste' van 'waste'."
Van de naalden van bomen wordt een Winter I.P.A gebrouwen. De smaak "doet denken aan een winterse boswandeling" en is "verrassend verfrissend", aldus de brouwerij. Kerstbomen kunnen in onze provincie ingeleverd worden bij Botania Food & Beer Garden, waar de brouwerij mee samenwerkt, en Stadsjochies in Utrecht.
Alleen bomen die nog naalden en een kluit hebben, komen in aanmerking. Ze mogen ook niet in een rokerige ruimte hebben gestaan. Wie zijn of haar boom inlevert, krijgt een biertje cadeau.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.