Prijskaartjes aan prullenbakken in Vijfheerenlanden: 'Denk twee keer na voor je iets sloopt met Oud en Nieuw'

VIJFHEERENLANDEN - Prullenbak gesloopt? Dat kost de gemeente 350 euro om die te vervangen. In Vijfheerenlanden hangen daarom overal prijskaartjes aan dat soort objecten. Een nieuwe actie om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. "Besef eens hoeveel het de gemeente - en dus ook de mensen om je heen - kost als je dat verkeersbord omver knalt."
In de verte spot jongerenwerker Thijmen Klinkhamer zowel een bankje, alsook een verkeersbord en een prullenbak. De jackpot dus, in dit geval. "Hup, hangen we allemaal kaartjes aan. Dit zijn van die objecten die sommige jongeren aan het einde van het jaar willen opblazen. Maar door die prijskaartjes zien ze hopelijk ineens hoeveel het wel niet kost om het op te lossen."
Prijskaartjes in de strijd om vuurwerkvandalisme tegen te gaan: ze proberen het in Vijfheerenlanden
Zo'n bankje vervangen kost namelijk een hoop geld: zo'n 600 euro. "En dan hoor ik je denken: hoé dan?", zegt Klinkhamer. "Het komt omdat het niet alleen om het materiaal gaat, maar ook om de productie ervan, het vervoer en de plaatsing van zo'n bank. Een duur grapje als je die de lucht in laat gaan."

'De waarde gaat meer leven'

De prijskaartjes-actie is gestart door de jongerenwerkers en de gemeente Vijfheerenlanden. Burgemeester Sjors Fröhlich verbaasde zich in het verleden namelijk zelf ook over de kosten van straatmeubilair. "Ik heb ooit een ongeluk gehad op de snelweg bij Purmerend. Dat liep gelukkig goed af, behalve voor een lantaarnpaal. De verzekering stuurde de rekening door van Rijkswaterstaat: 15.000 gulden! Daar denk je niet bij na."
Hij hoopt daarom dat de waarde van dit soort spullen meer gaat leven als ze een prijskaartje krijgen. En hij denkt dat dat zijn inwoners nu bewuster omgaan met het gemeenschapsgeld. "Van dat geld kunnen we zoveel mooie andere dingen voor onze inwoners doen."
Door heel Vijfheerenlanden hangen deze prijskaartjes nu.
Door heel Vijfheerenlanden hangen deze prijskaartjes nu. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Sceptisch

In het centrum van Vianen zijn inwoners overigens nog sceptisch. "Door dat vuurwerkverbod zijn mensen van mijn leeftijd nog meer geneigd om harder te knallen met ander spul", zegt een jongen. "Of zo'n prijskaartje hen dan gaat weerhouden? Ik denk het eigenlijk niet."
Opvoeden, zegt een oudere dame. "Laat ouders eens goed ingrijpen. Aan het lijntje gaan." Maar wie weet, zegt een andere mevrouw: "Er is afgelopen jaren zoveel politie geweest rondom dat vuurwerkgedoe, dat dit best wel eens kan gaan werken."
Ik hoop dat we allemaal een veilig einde van het jaar tegemoet gaan, inclusief een stuk minder gesloopte verkeersborden
Thijmen Klinkhamer, jongerenwerker Vijfheerenlanden
Wat deze actie duidelijk wil maken: geld wat aan de vervanging van bijvoorbeeld een gesloopt verkeersbord uitgegeven wordt, wordt dan niet aan iets ánders uitgegeven. "Denk aan de thuiszorg voor je opa en oma", vertelt jongerenwerker Klinkhamer. "Of denk aan die voetbalkooi voor je broer of zus, of iets anders leuks dat de gemeente anders had kunnen organiseren."
Jongerenwerker Thijmen hoopt dat de prijskaartjes-actie in ieder geval een paar gesloopte prullenbakken scheelt.
Jongerenwerker Thijmen hoopt dat de prijskaartjes-actie in ieder geval een paar gesloopte prullenbakken scheelt. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Of er juist niet éxtra wordt gesloopt door het zien van het prijskaartje aan een prullenbak? Klinkhamer denkt van niet. "Gek genoeg zijn het vooral volwassenen die daarover nadenken. En we moeten iets proberen, hè. Niets doen lost ook niks op. Dus ik hoop dat we allemaal een veilig einde van het jaar tegemoet gaan, inclusief een stuk minder gesloopte verkeersborden."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.