Vincent Bijlo vanavond te zien in oudejaarsconference zonder publiek: 'Beetje als een oliebol zonder gist'

© Annemieke van der Togt
BUNNIK - Van een dubieuze mondkapjesdeal die uitlekte tot politiek gesteggel in de kabinetsformatie: voor cabaretiers die een oudejaarsconference voorbereiden bracht ook dit jaar weer genoeg materiaal. Het grote nadeel voor theatermakers is alleen dat ze niet voor publiek mogen optreden. De Bunnikse cabaretier Vincent Bijlo vond het toch zonde om al zijn verzamelde materiaal weg te gooien. "Eerst dacht ik dat ik mijn eindejaarsshow als verloren moest beschouwen. Maar toen dacht ik: waarom zou ik niet proberen om toe te werken naar een show die zonder publiek ook nog overeind blijft?"
Zijn oudejaarsconference 'Functie Elders', uiteraard verwijzend naar de bekende memo over Pieter Omtzigt, werd zijn kortste tour ooit. Na drie try-outs moest hij zijn voorstelling aanpassen. Het is er eentje zonder publiek geworden die vanaf vanavond online te zien is.
"Dat is wel lastig. Normaal gesproken werk je met een lach tussendoor, waarbij je vanzelfsprekende pauzes krijgt om adem te halen. Dat kan nu niet. Je kunt ook niet al die grappen gaan afratelen, want dan krijg je iets waar totaal geen lucht in zit. Een oliebol zonder gist zeg maar", grapt de cabaretier over het nieuws dat fabrikant Koopmans gist bleek te zijn vergeten in de oliebollenmix.

Kabinetsformatie

Het was al met al een merkwaardig jaar, concludeert Bijlo. "Corona was opnieuw het centrale thema, maar het was anders dan vorig jaar, omdat we soms dachten dat we er helemaal vanaf waren. In die zin is het net premier Rutte: hij komt steeds weer terug."
De kabinetsformatie is "een groot thema" in zijn show. "Dat hele politieke gedoe... Een formatie van 271 dagen, dat is 264 dagen langer dan de schepping. Ze hebben er behoorlijk lang voor nodig gehad. Segers had al bijna het voltooid leven toen het eindelijk tot stand kwam, zal ik maar zeggen. Maar ook het klimaat, de energietransitie en het milieu, hoe we daar allemaal mee omgaan. Dat zijn dingen die terugkomen."

Schrijven

Voorlopig is deze theatershow van Bijlo even de laatste. "In het nieuwe jaar ga ik beginnen aan het schrijven van een roman. Ik wend me even af van het theater. Het is me nu al drie keer overkomen dat shows weer werden afgezegd, dus ik ben daar wel even aan toe."
Vanaf 19 uur vanavond is de oudejaarsconference van Vincent Bijlo te bekijken via de livestream van het Beauforthuis. Voor wie dat niet goed uitkomt: de show is ook op een later moment terug te kijken via YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.