Priester Ron: "Ik heb niemand misbruikt"

UTRECHT - Priester Ron van der V. ontkent dat hij ontucht heeft gehad met jonge jongens in onder meer Amersfoort. Hij noemt zijn daden een uiting van affectie. Dat zei hij vanmiddag tegen een verslaggever van RTV Utrecht.
"Ik vind het vreselijk als mensen zich daardoor beschadigd hebben gevoeld. Ik heb nooit de bedoeling gehad hen kwaad te doen," aldus een aangeslagen Van der V. die eraan toevoegt dat hij "aan het eind van zijn Latijn" is.
Van der V. zegt dat de zaak is opgeblazen en uit zijn verband gerukt. "Ik heb nooit iemand misbruikt. Ik heb lang geleden al te enthousiast een aantal jongens op een niet juiste manier benaderd. En ik respecteerde het als ze daar duidelijk nee tegen zeiden. Dat is fout en ik ga het niet goedpraten."

VEROORDEELD

Eerder vandaag meldden de Wereldomroep, de NRC en Nieuwsuur dat kardinaal Simonis Van der V. een baan in Amersfoort gaf en daarbij verzweeg dat de priester was veroordeeld voor seksueel misbruik van jonge jongens.
De NRC schrijft dat de 59-jarige priester vorig jaar een beroepsverbod heeft gekregen van aartsbisschop Wim Eijk. Volgens de krant is Ron van der V. een veelplegende pedoseksueel, die in de jaren tachtig begon met het misbruiken van minderjarige jongens. Hij kreeg daarbij bescherming van de hoogste gezagdragers van de Rooms-Katholieke kerk in Nederland.

SEKSUELE SPELLETJES

De krant laat ook de moeder van een van de slachtoffers aan het woord. In Zoetermeer zou Ron van der V., toen nog kapelaan, haar zoontje tussen zijn achtste en twaalfde seksuele spelletjes hebben laten doen. Ze deed aangifte bij de politie en Van der V. bekende, maar het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak vanwege de slechte gezondheid van de kapelaan. Hij kreeg een proeftijd en een contactverbod.
Een ander slachtoffer, inmiddels 41, vertelt in de NRC hoe hij tijdens een uitstapje naar de sauna werd aangerand. Later vergreep Van der V. zich ook aan drie jongens van veertien jaar oud. Daarvoor werd hij wel veroordeeld. De priester kreeg drie maanden voorwaardelijke celstraf.

OVERPLAATSEN

Bisschop Bär stuurde Van der V. daarop naar therapie en liet hem in een jezuïetenklooster in Zeist verblijven. Toen Van der V. na een jaar weer aan het werk wilde liet het bisdom Rotterdam hem overplaatsen naar het naburige aartsbisdom Utrecht. Kardinaal Simonis kende de twintig jaar jongere V. al uit diens studententijd.
Simonis bevorderde Van der V. tot pastoor en stelde hem aan in de Sint Henricusparochie in Amersfoort. Hij hield het verleden van de nieuwe geestelijke stil. De NRC schrijft dat Simonis tegen mensen die kwamen klagen glashard ontkende dat de pastoor een pedoseksueel was.

LEGER-AALMOEZENIER

Nadat in Amersfoort opnieuw misbruikklachten kwamen vertrok de priester om leger-aalmoezenier te worden. Als hij niet op uitzending was, dan hielp hij sinds 2005 in het bisdom Den Bosch. In Eindhoven begeleidde hij een kinderkoor. Hij assisteerde ook in Soesterberg en Middelbeers.
In 2007 startte een nieuw politieonderzoek naar Van der V. Twee jongens in Amersfoort die als kind door hem waren misbruikt hadden aangifte gedaan. Toen justitie in 2009 het dossier van de politie kreeg bleek de zaak van één van de slachtoffers net een maand verjaard. Het tweede geval was niet te bewijzen. Een woordvoerder van het OM in Utrecht verklaarde vandaag dat Justitie die gang van zaken achteraf betreurt.

HARD INGRIJPEN

Voor aartsbisschop Eijk was het seksueel misbruik echter alsnog reden om hard in te grijpen. Priester Ron van der V. mag sinds mei 2010 geen mis meer opdragen, geen sacramenten uitdelen en geen pastorale zorg verlenen. Hij is inmiddels een praktijk begonnen voor neurolinguïstisch programmeren en hypnotherapie. Daar helpt hij mensen onder meer af van angst, nachtmerries en trauma's.

Priester Ron: "Ik heb niemand misbruikt"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.