Van Beusichem tot Rhenen, oliebollen in het vet voor het goede doel

WIJK BIJ DUURSTEDE - Nog warm en met een krokant korstje: zo eten de meeste mensen 'm het liefst. Morgen is het natuurlijk pas echt dé dag om oliebollen te bakken, maar in Beusichem nemen enkele vrijwilligers alvast een voorschot op Oudjaarsdag. Voor dag en dauw zijn zij vanochtend opgestaan om oliebollen te bakken. Niet voor zichzelf, maar om geld op te halen voor het onderhoud van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede.
Net buiten het randje van de provincie Utrecht, tegenover Wijk bij Duurstede maar gescheiden door de Lek, ligt het plaatsje Beusichem. Daar staat Jan van der Lingen in de schuur van zijn ouderlijk huis oliebollen te bakken. "We zijn om 5.30 uur vanochtend begonnen. Frituurpan opwarmen, deeg draaien. De eerste bollen gingen er een uurtje later ongeveer in."
Ook in Rhenen ging de wekker vroeg. Vrijwilligers bakken oliebollen voor Stichting Onky Donky. De organisatie zet zich in voor kinderen die een dagje uit goed kunnen gebruiken. Denk aan kinderen die langdurig ziek zijn of een beperking hebben. "Het is z'n mooi doel, we maken mensen zo gelukkig. Het gaat om kinderen die het nodig hebben maar ook het hele gezin want ook broertjes en zusjes mogen mee", zegt vrijwilliger Riet Zeegers terwijl ze oliebollen inpakt.
Oliebollen bakken in Rhenen voor het goede doel

Gezichtsbepalend

Het geld dat Van der Lingen en de andere vrijwilligers in Beusichem ophalen, gaat naar het onderhoud van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. Het is een jaarlijks terugkerende actie. En die is hard nodig, zegt Harry Mauritz, voorzitter van de kerkenraad. "Het is een belangrijk gebouw, niet alleen voor de mensen die geloven. De kerk is heel gezichtsbepalend: het is het eerste gebouw dat je ziet als je de stad binnenkomt."
De Grote Kerk in Wijk bij Duurstede.
De Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. © Gemeente Wijk bij Duurstede
Het onderhoud van zo'n kerk kost veel geld. "Denk bijvoorbeeld aan scheuren in de verf of glas-in-loodramen die gerestaureerd moeten worden. Daarom is de oliebollenactie een van de dingen die we jaarlijks doen om geld in te zamelen."

Kleine regiekamer

Afgelopen jaar kwam daar ook nog de aanschaf van een installatie bij. Het is een heuse kleine regiekamer geworden: met een mengpaneel en camera's die vanuit verschillende standpunten te bedienen zijn. "Zo konden we ondanks corona de kerkdiensten toch door laten gaan", zegt Mauritz. "Mensen konden thuis meekijken. Die online diensten zijn het afgelopen jaar erg goed bezocht. Dan merk je toch dat er een bepaalde behoefte is."
De installatie bleek zo goed, dat er naast de zondagsdiensten ook andere evenementen georganiseerd konden worden. "Denk aan trouwerijen of concerten. We zien nu ook allerlei andere partijen eropaf komen. Het is fijn dat dat nu allemaal goed online kan. Maar het liefst organiseren we natuurlijk fysieke bijeenkomsten", zegt Mauritz.

Een dagje dierentuin

In Rhenen is op het parkeerterrein van Ouwehands Dierenpark een route afgezet met linten om automobilisten naar de oliebollen drive-thru te leiden. Onky Donky zou op 16 december een groot gala organiseren om geld op te halen voor de dagjes uit maar door de coronacrisis kon dat niet doorgaan. "Maar we gaan niet stilzitten, we doen wat we kunnen", zegt Roby Beusink van Stichting Onky Donky. Met behulp van een handvol vrijwilligers zet zij razendsnel de drive-thru op om kinderen toch een dagje uit te geven.
"De gezinnen krijgen een dagje uit in Ouwehand met het Onky Donky huis op het terrein als rustplek. Het is niet vanzelfsprekend dat ze erop uit kunnen. Als een kind met epilepsie een aanval krijgt, kunnen ze nergens naartoe maar nu kunnen ze naar het Onky Donky huis", zegt Beusink.
Ook voor broertjes, zusjes en ouders kan een uitstapje fijn zijn. "Het is nu al helemaal nodig. Tijdens de lockdown hebben we veel aanvragen gehad omdat het veel stress oplevert als gezinnen vastzitten in een huis. Ouders kunnen hier wat meer ontspannen omdat vrijwilligers helpen met verzorgen."

Geheim van de chef

Zowel in Beusichem als in Rhenen hopen ze op een mooie opbrengst. Aan de oliebollen zelf kan het in ieder geval niet liggen, concludeert Van der Lingen, die bij hoge uitzondering wel een geheim van de chef wil onthullen. "Je moet in ieder geval zorgen dat je goede olie hebt, die goed op temperatuur is. We gebruiken geen krenten, maar rozijnen. Dan worden je bollen wat zoeter van smaak. En geen gedoe met bier door het beslag. Dat drinken we gewoon op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.