Utrechtse SEH-arts spreekt zorgen over agressie uit: 'We normaliseren het soms, maar het is niet normaal'

© Diakonessenhuis
UTRECHT - De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen maakt zich zorgen over het toenemende aantal gevallen van agressie op de spoedeisende hulp. Volgens voorzitter David Baden, die als SEH-arts in het Diakonessenhuis in Utrecht werkt, zijn er steeds meer signalen van agressie op spoedeisende hulpen door heel Nederland.
Volgens Baden gaat het om mensen die beledigen en ongepaste opmerkingen maken, maar ook om bedreigingen. "Bijvoorbeeld als patiënten moeite hebben met beperkingen van het bezoek in verband met corona", verduidelijkt hij in gesprek met het ANP. "In sommige gevallen gaat het verder, met patiënten of bezoekers die vechten, het personeel slaan of bij de ambulance-ingang alle ramen vernielen."

Jaarwisseling

Naast de zorg over de agressie, is de voorbereiding van de jaarwisseling ook in volle gang. Het is samen met Koningsnacht en in sommige regio's de carnavalsperiode de drukste tijd in het jaar. Op de meeste plekken wordt extra personeel ingezet. Zo staan er in de nacht van 31 december op 1 januari twee extra verpleegkundigen op de spoedeisende hulp van Diakonessenhuis.
"We zien dan veel patiënten met overmatig drugs- en alcoholgebruik. Die komen bovenop de patiënten die elke nacht kunnen binnenkomen, dus bijvoorbeeld mensen met pijn op de borst", aldus Baden. Toch kan de spoedeisende hulp deze drukte aan, ook in combinatie met de coronacrisis. "Het is één avond in het jaar. We willen geen overmatige drukte, maar het is een avond die je kunt plannen", vertelt Baden.

Vuistslag

Over de mate van agressie die hij meemaakt, maakt hij zich wel zorgen. "We normaliseren het soms, alsof het er bij hoort dat een patiënt agressief is als hij dronken is. Maar eigenlijk is het niet normaal." Baden heeft zelf ook verschillende vormen van agressie meegemaakt. Een van zijn collega's kreeg laatst een vuistslag omdat ze een infuus wilde prikken. "De patiënt was dronken en vond het kennelijk nodig dit te doen. Als hulpverlener weet je dan niet zo goed meer wat je moet doen als zoiets gebeurt wanneer je iemand wil helpen", vertelt Baden.
"Het lijkt alsof patiënten minder geduld hebben en sneller verbale en fysieke agressie laten zien", zegt Baden. "We denken dat het komt door de maatschappelijke onrust. Corona maakt een heleboel gevoelens los bij mensen, ook van machteloosheid. In de acute zorg bevinden mensen zich in een extra kwetsbare situatie. Dan uit deze agressie zich misschien sneller."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.