Zo maken Utrechtse gemeenten zich op voor de jaarwisseling

Twee jaar terug was het tijdens de jaarwisseling flink onrustig in Vianen
Twee jaar terug was het tijdens de jaarwisseling flink onrustig in Vianen © JS Multimedia
PROVINCIE UTRECHT - De ene gemeente bereidt zich voor op een onrustige avond, de ander maakt zich nergens druk om. En naast de gebruikelijk inzet van boa's worden er dit jaar zelfs online festivals en FIFA-toernooien georganiseerd in sommige gemeenten. Hoe doen ze het bij jou in de buurt?
Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat de inzet van boa's in de meeste gemeenten vergelijkbaar is met vorig jaar. Tijdens de vorige jaarwisseling was de inzet groter dan voorgaande jaren omdat we toen - net als dit jaar - in een lockdown zaten.
In Vijfheerenlanden worden om die reden extra particuliere beveiligers ingezet, nog bovenop de maximale capaciteit aan boa's. Twee jaar terug liep het in Vijfheerenlanden flink uit de hand tijdens oud en nieuw.

Prijskaartjes aan prullenbakken

Om te voorkomen dat het opnieuw misgaat hing de gemeente eerder deze week prijskaartjes aan prullenbakken, bankjes en verkeersborden, in de hoop dat ze op die manier minder snel vernield worden. In Vijfheerenlanden wordt daarnaast een online FIFA-toernooi georganiseerd om de jeugd zo veel mogelijk van de straat te houden.
Ook andere gemeenten proberen er vooral voor te zorgen dat de jeugd voldoende om handen heeft. Zo organiseert Montfoort het Blijf Thuis Festival: een avond vol "entertainment, spellen, mooie prijzen, heerlijke DJ sets en de lekkerste meezingers." Veenendaal hoopt met het online New Years event: Nicky Romero and Friends een alternatief te kunnen bieden aan de jongeren.

Buurtvaders en - moeders

In Amersfoort leunt de aanpak op de partners in de wijk. "We investeren vooral aan de voorkant in nauwe samenwerking met onze buurtvaders en buurtmoeders", laat een woordvoerder per mail weten. "Ook besteden we veel aandacht aan verschillende vormen van wijkgericht toezicht."
De dunner bevolkte gemeenten in de provincie maken zich minder zorgen over onrust tijdens de jaarwisseling. "Vorig jaar hebben wij geen onrust of extra incidenten gezien tijdens de jaarwisseling", laat de gemeente Baarn per mail weten. "We verwachten dat het ook dit jaar rustig zal verlopen."
Ook de gemeente Bunnik heeft vertrouwen in het fatsoen van de inwoners. "De gemeente Bunnik kent al jaren over het algemeen een rustig verloop van de jaarwisseling. Inwoners houden zich over het algemeen goed aan de gemaakte afspraken, houden rekening met hun buurt en er is gemiddeld genomen weinig sprake van vernielingen door vuurwerk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.