Zo warm was het nog nooit op Oudjaarsdag

© Ab Donker
DE BILT - De laatste dag van 2021 is vannacht begonnen als de warmste Oudjaarsdag die ooit in De Bilt is gemeten. Na middernacht was het 14,4 graden, en zo werd volgens weerbureau Weeronline in Houten het record van 2017 verbroken. Toen werd het op 31 december 13,7 graden.
Het is deze week uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar door milde lucht die wordt meegevoerd met een zuidwestenwind. Gisteren was het met 15 graden al de warmste 30 december. Ook vandaag ligt die temperatuur, die vaak pas in de tweede helft van april wordt bereikt, regionaal in het verschiet.

Droog en af en toe zon

Het blijft vandaag overwegend droog en de zon schijnt ook af en toe. Dat is een groot contrast met het weer tijdens het oude warmterecord uit 2017. Toen verliep 31 december niet alleen erg zacht, maar ook ronduit nat. Met 39,3 millimeter regen in De Bilt is dat nog altijd de natste Oudjaarsdag ooit gemeten.
Voor eind december is 6 graden een normale temperatuur, maar Weeronline ziet daar wel veranderingen in optreden. Volgens de meteorologen in Houten heeft klimaatverandering ervoor gezorgd dat Oud & Nieuw deze eeuw al zeven keer met zeer zacht weer is gevierd. Vijf van die Oudjaarsdagen - 2006, 2011, 2015, 2017 en 2021 - staan in de top-10 sinds de metingen in 1901 begonnen.

Koudste jaarwisseling

Toch kan het op de laatste dag van het jaar ook totaal de andere kant op slaan, zegt Weeronline. De koudste jaarwisseling was die van 1978, toen het niet warmer werd dan -9,5, een verschil van bijna 24 graden met vandaag. Sinds 1901 liep de temperatuur op 13 procent van de Oudjaarsdagen in de dubbele cijfers en in 14 procent van de gevallen kwam het kwik op 31 december niet eens boven nul.
Ook op Nieuwjaarsdag wordt een recordtemperatuur verwacht. Weeronline voorspelt dat het in het zuidoosten van het land lokaal zelfs 16 graden kan worden. Zondagmiddag en -avond trekken buien over het land. Vanaf maandag beginnen de temperaturen echt te dalen naar 5 tot 7 graden verderop in de week. Ook de nachten worden weer kouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.