Omikron en zelftesten: 'Thuistest nog steeds geschikt om coronavirus te ontdekken'

PROVINCIE UTRECHT - Een zelftest is nog steeds een goed middel om een eventuele coronabesmetting op het spoor te komen. Dat zegt de GGD regio Utrecht in reactie op berichten dat thuistesten minder betrouwbaar zouden zijn voor de omikron-variant van het virus.
Een thuistest aan de keukentafel.
Een thuistest aan de keukentafel. © ANP
Het RIVM onderzoekt die bewering, maar heeft daar nog geen aanwijzingen voor gevonden, zei GGD-arts Putri Hintaran vanmorgen op Radio M Utrecht. "De gedachte is dat de omikronvariant zich liever nestelt in de keel en niet in de neus. En zo'n zelftest neem je alleen in de neus af. Dan zou je hem dus minder goed oppakken. Maar er wordt nog naar gekeken of omikron niet ook een beetje in de neus gaat zitten en of dat dan voldoende is."
GGD-arts Putri Hintaran op Radio M Utrecht
Er is in ieder geval zeker geen reden om de zelftest te laten liggen, aldus Hintaran. "Het is in ieder geval nog een manier om te zien of je het virus bij je draagt, ook al zou hij misschien minder gevoelig zijn." Het staafje door de keel halen zou een optie kunnen zijn, maar ook die mogelijkheid wordt nog onderzocht. "De vraag is of dat een juiste manier is en of je mensen kunt instrueren om het zelf te doen. Ze bekijken of dat een alternatief zou kunnen zijn, als er al een probleem zou zijn."
De GGD wijst erop dat Oud & Nieuw zo kort na de Kerstdinertjes met de familie reden is om extra alert te zijn op besmettingen. Het advies blijft daarom om thuis een zelftest te doen voor je visite ontvangt of zelf ergens op bezoek gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.