24 uur in kittenkamer levert 7500 euro op voor asiel in Harmelen

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
HARMELEN - "Ik loop stiekem een beetje naast m'n schoenen van trots", vertelt Erika Kranenburg van dierenasiel Reijerscop in Harmelen. Vorige week zamelde ze met mede-vrijwilligster Jacqueline Schouten geld in voor het asiel. Die actie heeft hun stoutste dromen overtroffen. Want terwijl ze voorzichtig hoopten op 3500 euro, werd meer dan het dubbele opgehaald.
De dierenliefhebbers lieten zich voor de actie 24 uur lang opsluiten in de kittenkamer van het asiel in Harmelen. Gehuld in kersttrui en omringd door krabpalen, speeltjes én katten brachten ze daar een heel etmaal door.

'24 uur gelachen'

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat mensen langs zouden komen om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken, maar daar ging door de lockdown een streep doorheen. Erika vreesde dat het daarom nog wel eens een zware opgave zou worden. "Maar het viel me eigenlijk heel erg mee."
24 uur in kittenkamer levert Erika en Jacqueline ruim 7500 euro op voor asiel Harmelen (reportage 23 december)
Want ondanks dat mensen niet langs konden komen, hadden de dames wél een telefoon. "We hebben ontzettend veel mailtjes, appjes, berichten en telefoontjes gekregen", vertelt Erika. "Dus het is eigenlijk omgevlogen. En Jacqueline is door het werk ook een hele goede vriendin geworden, dus uiteindelijk hebben we gewoon 24 uur samen gelachen."
En het leverde dus ook nog eens een flink bedrag op. Meer dan 7500 haalden de twee op, mede met hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance. Die liet mensen tegen betaling een VR-bril opzetten waarmee je een digitale rondleiding door het asiel kon maken.

Konijnenparadijs en kittencouveuse

Wat er nu precies met het opgehaalde geld gaat gebeuren, wordt nog bekeken. Maar Erika kan zo een hele wensenlijst opnoemen. "Als je bijvoorbeeld naar onze konijnen kijkt. We hebben er zo'n vijftig in de opvang en we zouden heel graag een konijnenparadijs willen creëren met tunnels, waar ze én naar binnen én naar buiten kunnen. Dat ze wat meer konijn zijn, dat het wat dichter bij hun eigen habitat komt."
"En als je naar de kittens kijkt," vervolgt Erika, "de kittens die wij opvangen zijn vaak gedumpt. Die zijn vaak ernstig ziek. Die houden we nu op temperatuur met kruiken. En dat gaat, alleen met een couveuse kan je echt een constante temperatuur leveren. Dat lukt met een kruik niet. En dat zijn dingen waar geld voor nodig is."
Voor het eten en de medische kosten wordt altijd gezorgd, benadrukt Erika. Maar het waren juist al die andere dingen die ze graag voor de dieren doen, die er soms bij inschoten door geldgebrek. Zeker nadat er recent was ingebroken bij het asiel. "Daardoor zaten die extra's er niet meer in. Maar nu wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.