Utrecht knalt 2022 in ondanks vuurwerkverbod, verder redelijk rustige jaarwisseling

PROVINCIE UTRECHT - Utrecht is het jaar 2022 ondanks het vuurwerkverbod knallend begonnen. Door de hele provincie was siervuurwerk te zien en met knalvuurwerk werd het coronajaar 2021 afgesloten.
Siervuurwerk in de provincie

Harde knallers

Hoewel er minder vuurwerk werd afgestoken dan tijdens normale jaarwisselingen, was het vuurwerk dat de lucht in ging, niet te missen. Overal in de regio waren harde knallen te horen. Vooral in Utrecht was het raak, zoals in de Utrechtse Geuzenwijk.
Harde knallers in de Utrechtse Geuzenwijk
Niet overal liep het afsteken van vuurwerk goed af. Zo vond er een vuurwerkexplosie plaats in een woning in Utrecht. "Er werd geen gas of iets dergelijks gemeten en uiteindelijk bleek er zwaar vuurwerk naar binnen gegooid", zegt Patricia van Tricht, woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht.
Ook wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van een explosie en de brand bij cultuurhuis Boks in het Utrechtse Overvecht. Mogelijk is ook daar vuurwerk naar binnen gegooid.
Door de explosie werd er een gevel van het cultuurhuis weggeblazen.
Door de explosie werd er een gevel van het cultuurhuis weggeblazen. © Michiel van Beers

Incidenten

Er was tijdens de jaarwisseling niet alleen sprake van vuurwerkoverlast. Zo was het in Woudenberg tot diep in de nacht onrustig. Eén politieauto en een auto van de boa's zijn vernield met zwaar vuurwerk. De politie voerde charges uit om jongeren weg te krijgen van De Nieuwe Poort.
Daarbij werden klappen uitgedeeld door de politie. Een kleine groep jongeren bleef de confrontatie zoeken met de politie. Ook vorig jaar was het al onrustig tijdens de jaarwisseling in Woudenberg. De gemeente hoopte dat dit jaar te juist te voorkomen met de inzet van camera's en extra beveiligers.
Ook in Utrecht zochten mensen de confrontatie op met de politie. Verslaggever Peter Huting was in de Geuzenwijk en merkte dat de sfeer grimmig werd na een vuurwerkincident.
In Lexmond sloeg de sfeer ook om toen jongeren in het centrum een groot vuur wilden maken. De politie greep in en daardoor keerde de rust uiteindelijk weer terug waardoor de brandweer het vuur kon blussen.
Het was onrustig in Lexmond.
Het was onrustig in Lexmond. © Uppel Media

Autobranden

Een jaarlijks terugkerend fenomeen, de autobrand, ontbrak ook dit jaar niet in het rijtje van ongeregeldheden. Uit de hele provincie zijn meldingen binnen gekomen van auto's die in vlammen opgingen. In onder meer Utrecht, Bunschoten, Amersfoort, Mijdrecht, Veenendaal en Nieuwegein stonden voertuigen in brand.
Ook werd er brand gesticht in een stapel met pallets in Baarn en in afvalcontainers, zoals in Vianen. In Zeist ging een camper in vlammen op. Verder werden deze jaarwisseling ook dingen vernield zoals bushokjes, brievenbussen en bouwketen.
Eén van de autobranden in Utrecht.
Eén van de autobranden in Utrecht. © Michiel van Beers