Minder vuurwerkslachtoffers, maar meer dronkaards in Utrechtse ziekenhuizen

PROVINCIE UTRECHT - Op de spoedeisende hulpafdelingen van de Utrechtse ziekenhuizen was het deze jaarwisseling vooral druk met patiënten die teveel gedronken hadden. Het aantal vuurwerkslachtoffers viel in vergelijking met andere jaren wel mee. De eerste twee Utrechtse baby's van het jaar werden precies tegelijk geboren in Amersfoort en in Utrecht, op het mooie tijdstip van 01.11 uur op 01-01-2022.
In het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis kwam op dat moment een meisje ter wereld, ze maakt het volgens een woordvoerder goed. Verder was het in het UMC opvallend rustig. Er kwam welgeteld één patiënt binnen met mild letsel.
Ook in het Meander Medisch Centrum, waar de andere eerste baby van het jaar werd geboren, was het "erg rustig". De hele dag en nacht hebben zich drie vuurwerkslachtoffers gemeld. Zij hadden allemaal oogletsel. Er zijn in het Amersfoortse ziekenhuis vijf mensen behandeld voor een alcoholvergiftiging. Ook meldde zich in de loop van de dag en avond slechts een handvol patiënten met een coronabesmetting of een verdenking daarop, vergelijkbaar met een doorsnee dag.

Alcohol gerelateerd letsel

In het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist hadden ze het juist wel erg druk op de eerste hulp. Er was geen enkele vuurwerkslachtoffer, maar wel opvallend veel mensen met "alcohol gerelateerd letsel", ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. Er werden vier nieuwe Utrechtertjes geboren, de eerste om 01.44 uur.
De eerste baby in Ziekenhuis Gelderse Vallei zag een uurtje later het levenslicht, om 02.45 uur. Zijn naam is Gijs en hij weegt 4190 gram. Er werden daar drie mensen binnengebracht die teveel hadden gedronken en er waren zeven vuurwerkslachtoffers. Twee van hen raakten gewond door carbidschieten.

Jeremy en Jaïro

In het St. Antoniusziekenhuis was Jeremy de eerste baby van het jaar. Hij werd geboren om 01.21. Alles is goed gegaan en Jeremy is vanochtend al met zijn ouders naar huis gegaan. Tien minuten later is er nog een jongentje geboren in het Antonius. Hij heet Jaïro.
Qua vuurwerkslachtoffers was het rustig in het ziekenhuis, maar ook hier waren het vooral dronken feestgangers die voor drukte zorgden op de eerste hulp. Maar liefst 21 alcohol- en drugsslachtoffers kwamen er binnen, van wie er drie een ernstige vergiftiging opliepen en de rest ander letsel had, zoals botbreuken, als gevolg van de forse inname.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.